Licitatiile modificate abuziv, Starnesc proteste ale ambasadorii din UE

Licitatiile modificate abuziv,
Starnesc proteste ale ambasadorii din UE

0 139

Ambasadorii statelor membre UE acreditati la Bucuresti i-au reclamat premierului Emil Boc ca firme straine prezente in Romania acuza tergiversarea deciziilor in justitie si schimbarea abuziva a castigatorului unei licitatii, prin anularea nejustificata a procedurii, solicitand rezolvarea problemelor.
Ambasadorii UE reclama lui Boc licitatii modificate abuziv pentru anumite firme
Nemultumirile fata de durata prea mare a proceselor aflate pe rolul instantelor comerciale si abuzurile semnalate in cazul licitatiilor de achizitii publice au fost ridicate de catre ambasadori in discutia avuta, luni, de acestia cu seful Guvernului, au declarat agentiei MEDIAFAX surse diplomatice.
„Bazat pe informatiile primite din partea companiilor straine, ambasadorii au reclamat ca durata proceselor comerciale este prea mare, iar numeroase licitatii sunt anulate nejustificat, cu schimbarea castigatorului”, au aratat sursele citate.

Raspunsul premierului Emi Boc
Potrivit acestora, premierul i-a informat ca Guvernul intentioneaza sa modifice din nou legislatia achizitiilor publice , pentru a simplifica si clarifica procedurile de licitatie.
Seful Guvernului a explicat totodata ca reforma justitiei urmareste si reducerea duratei aferente proceselor.
Surse ministeriale au declarat agentiei MEDIAFAX, saptamana trecuta, ca Guvernul intentioneaza sa modifice din nou legislatia achizitiilor publice, pentru a simplifica procedurile de absorbtie a fondurilor comunitare, prin introducerea unor reguli clare de verificare a licitatiilor, care sa elimine suprapunerea de atributii intre institutii sesizata pana in prezent.
„Exista inca intarzieri in atragerea fondurilor europene, cauzate de diferitele mecanisme institutionale, in sensul in care atributiile unor institutii se suprapun de multe ori pe anumite proceduri”, au aratat sursele citate.
Potrivit acestora, o astfel de suprapunere are loc in cazul procedurilor de achizitii publice, care sunt verificate atat de institutia autorizata in acest sens, respectiv Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice, cat si de catre autoritatile de management pentru programele sectoriale.
Legislatia achizitiilor publice a fost modificata de doua ori in decursul anului trecut, in consultare cu expertii Comisiei Europene, pentru simplificarea procedurilor de licitatie.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.