Rovinieta electronica din august

Rovinieta electronica din august

0 164

Guvernul a aprobat un act normativ potrivit caruia rovinieta electronica va fi introdusa incepand cu 1 august 2010, simultan cu un sistem de verificare cu ajutorul camerelor de luat vederi.
Noul sistem presupune amplasarea de camere de luat vederi speciale care vor citi numarul de inmatriculare al autovehiculelor. Apoi se va verifica intr-o baza de date daca proprietarul a achitat contravaloarea rovinietei. In cazul in care aceasta nu a fost platita, masina va fi oprita de un echipaj de politie. Modelul de rovinieta existent in prezent va fi valabil pe parcursul anului 2010.
„Noi incercam sa facem in asa fel incat incasarea rovinietei sa ajunga la un nivel acceptabil. Spre deosebire de alte tari care incaseaza la 99-99,5%, noi suntem undeva la 50-60% cu incasarile rovinietei”, a spus Berceanu. Potrivit acestuia, prin aplicarea acestui sistem pretul rovinietei nu va creste.

Soferii pot ramane fara certificat de inmatriculare
Incepand cu data de 1 august 2010, constatarea contraventiilor se poate face si cu ajutorul unor mijloace tehnice omologate amplasate pe reteaua de drumuri nationale din Romania, consemnandu-se aceasta in procesul verbal de constatare a contraventiei. Procesul verbal de constatare a contraventiei se poate incheia si in lipsa contravenientului, dupa stabilirea acestuia, pe baza datelor furnizate de Ministerul Administratiei si Internelor – Directia Generala Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor, sau a conducatorului auto, in cazul utilizatorilor straini.
Odata cu aplicarea amenzii contraventionale, utilizatorilor romani care folosesc reteaua de drumuri nationale din Romania fara a avea rovinieta valabila, li se va retine certificatul de inmatriculare a vehiculului pana la prezentarea dovezii de achitare a tarifului de utilizare.
Proiectul prevede injumatatirea cuantumului amenzilor contraventionale, eliminand posibilitatea de retinere a 25% din cuantumul acestora de catre institutia din care face parte agentul constatator.
De asemenea, a fost stabilita pentru contravenient obligatia de a achita, in contul CNADNR, cu titlu de despagubire, o suma egala cu tariful pe 12 luni, in functie de tipul vehiculului folosit fara a detine rovinieta valabila, aceste sume revenind, ca venit extrabugetar CNADNR –SA; valoarea despagubirii s-a stabilit avandu-se in vedere faptul ca nu se poate determina in niciun caz intinderea in timp a faptei contraventionale.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.