Asiguratorii restantieri la Service-ul auto
Intarzierile de decontare ale asiguratorilor catre service-urile auto cumuleaza in prezent circa 300 de milioane de euro, cu o medie de 100.000 de euro pe societate, a declarat pentru MEDIAFAX Cristian Muntean, director la Asociatia Societatilor de Service Auto Independente (ASSAI).
„Intarzierile cu platile pentru decontarea serviciilor de reparatie efectuate pe baza politelor de asigurare RCA si Casco sunt de circa 100.000 de euro per societate, iar in Romania sunt autorizate 3.000 de service-uri auto. In aceste conditii, firmele din bransa sunt obligate sa se imprumute la banci pentru a acoperi costurile reparatiilor”, a afirmat el.
Societatile de asigurari rau platnice
Muntean a afirmat ca 80% din societatile de asigurari intarzie decontul reparatiilor peste limita legala de 15 zile.
„Daca acum doi ani plata decontului se efectua pana in 20 de zile, in prezent, media de achitare este de 60 de zile”, a adaugat Muntean.
El a subliniat ca in legislatia specifica nu exista sanctiuni care sa penalizeze intarzierile de plata.
Reprezentantii asociatiei profesionale s-au aratat nemultumiti si de tarifele la politele de raspundere civila auto (RCA).
„Valoarea RCA a crescut in ultimii cinci ani cu 445%”, a afirmat directorul general al organizatiei.
Muntean a anuntat ca ASSAI va organiza, luni, un miting de protest in fata sediului central al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), acuzand autoritatea de supraveghere de cresterea „abuziva a tarifelor la politele RCA”. Dupa pichetarea sediului Comisiei, protestatarii vor protesta in Piata Constitutiei.
„Avem o mare problema, cu complicitatea CSA si, indirect, a statului roman, firmele de asigurari te obliga sa platesti o asigurare care devine an de an din ce in ce mai scumpa, dar nu garanteaza calitatea serviciilor. In acceptiunea noastra, acesta este un abuz care, cu complicitatea Comisiei prin reglementari si legi permisive, a condus la o degradare fara precedent a serviciilor de despagubire auto”, a declarat Muntean, intr-un comunicat transmis miercuri.
Pe de alta parte, reprezentantii CSA au mentionat ca tarifele politelor de raspundere civila auto sunt stabilite exclusiv de catre asiguratori, in baza liberei concurente, si notificate ulterior Comisiei.
Totodata, CSA a aratat ca nu are competenta legala de a interveni in litigiile comerciale aparute intre unitatile de reparatii auto si asiguratori, rolul institutiei fiind punerea in aplicare a legislatiei din domeniu si protejarea asiguratilor.