Balastul din manualele romanesti
Actualul sistem de invatamant este detestat de tot mai multi dintre cei implicati in derularea sa: profesori, elevi, parinti.
Programa extrem de incarcata, cu manuale mult prea stufoase si cu o modalitate de evaluare invechita face ca scoala sa fie o adevarata povara pentru elevi.
Ca si cum supraincarcarea manualelor nu ar fi fost de ajuns, continutul acestora pacatuieste si prin lipsa de atractivitate. Caracterul pur teoretic al manualelor, lipsa exercitiilor aplicative si inexistenta disciplinelor experimentale aduc elevul in postura de posesor al unor cunostinte fara finalitate practica.
Pediatrii sustin ca supraincarcarea programului copiilor nu duce la acumularea de cunostinte, ci la efectul contrar, de respingere a informatiilor.
Cartile dupa care invata elevii din clasele I-VIII nu sunt conectate la realitatile generatiei.
Continutul manualelor de limba si literatura romana, clasele I-VIII, va fi luat la puricat martea viitoare, dupa ce Comisia de invatamant din Camera Deputatilor a acceptat propunerea in acest sens inaintata de Adriana Saftoiu.
„Manualele sunt o metoda de cretinizare si de indobitocire in masa. De acest invatamant rigid poti scapa plecand din tara”, e de parere si Marina Constantinescu, filolog, critic de teatru si mama a unui copil, citata de Evenimentul Zilei.
Neprietenoase, pline cu texte aride, care nu le incurajeaza creativitatea si nici nu le fac pofta de lectura, cartile pe care le primesc gratis de la stat sunt burdusite cu poezii pe care trebuie sa le invete pe dinafara si cu notiuni de gramatica, de cele mai multe ori prea grele pentru varsta lor.
“Este inadmisibil sa incarcam programul copiilor cu manuale supraincarcate, sa-i obligam sa repete mecanicist informatiile primite, sa-i trimitem acasa sa stea 3, 4 ore sa-si faca temele si sa invete mecanic niste lucruri, ramanand fara nici un pic de timp pentru familie sau pentru ei. Rezultatul: am ajuns in evaluarile interntionale sub standardele medii din Uniunea Europeana. Prin urmare, vom stabili ca in cele 30 de ore sa fie alocat si timp pentru pregatirea temelor de acasa, iar prin continuarea programului „Scoala dupa scoala”, copilul sa poata ajunge acasa cu temele facute si odata ce si parintele ajunge de la serviciu sa poata avea timp, fie pentru activitati extrascolare, fie pentru timp personal, fie pentru timp cu familia. “, a declarat Emil Boc, pe vremea cand era ministru interimar al Educatiei.