Obezitatea – anomalie genetica?

Obezitatea – anomalie genetica?

0 162

Pierderea unei infime parti din cromozomul 16 are ca efect multiplicarea de nu mai putin de 50 de ori a riscului de a suferi de obezitate intr-o forma severa, si explica aproximativ 1% din totalul cazurilor de obezitate, conform unui studiu european publicat in ultimul numar al revistei Nature, informeaza AFP.
Obezitatea are cauze multiple. De fapt, sedentarismul si alimentatia nu provoaca obezitate ci mai degraba contribuie la agravarea acestei boli. De multe ori cauzele obezitatii sunt genetice, oamenii de stiinta identificand pana in acest moment aproximativ 30 de gene care maresc intr-o maniera moderata, (cu 10% pana la 50% fiecare) riscul de obezitate.

O echipa de cercetatori franco-elvetiano-britanica, ajutata de colaboratori stiintifici din intreaga Europa, a studiat rolul jucat de absenta unui mic fragment din cromozomul 16 in aparitia unei forme severe de obezitate morbida.
Initial asociata autismului si retardarii, aceasta anomalie genetica, denumita ‘microstergere’ – pierderea unei parti cromozomiale infime, a fost identificata prin studiul ADN-ului. Lipsa acestei parti cromozomiale antreneaza dupa sine suprimarea a 30 de gene diferite.
Oamenii de stiinta au studiat cazurile a 33 de pacienti suferind de retardare, toti fiind obezi. Pentru a afla daca aceasta anomalie genetica intervine si in cazurile de obezitate comuna, oamenii de stiinta au examinat si ADN-ul a 16.000 de europeni de diferite greutati.
Printre acestia au fost gasiti 19 purtatori ai acestei anomalii genetice la nivelul cromozomului 16. Toti acestia au inceput sa fie supraponderali inca din timpul copilariei, pentru a ajunge sa fie obezi la varsta adulta.
Conform oamenilor de stiinta, aceasta anomalie cromozomiala ce se manifesta cu o frecventa de 1/1.000 de oameni, explica aproximativ 1% din cazurile de obezitate comuna si 3% dintre cazurile de persoane supraponderale care au si probleme de dezvoltare mentala. Insa purtatorii acestei gene intampina un risc de 50 de ori mai mare (de 5.000%) de a ajunge la stari de obezitate severa sau morbida.

Acest studiu confirma si existenta unei legaturi intre obezitate si unele maladii neuro-psihiatrice, prezentand argumente in favoarea ipotezei ca si obezitatea ar putea fi o maladie neuro-comportamentala.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.