Gropile din Autostrada Comarnic – Brasov vor fi amendate
Reteaua rutiera din Romania este in continua schimbare, infrastructura se construieste, terasamentul se ridica, betonul se toarna, strazile si autostrazile patriei se intind cu cate un kilometru in plus cu fiecare an.
Din pacate, mersul racului, unul inainte, doi inapoi, este „dansul” pe care il „dansam” cu totii pentru ca, in Romania, „las-o bah, ca merge si-asa!” este dictonul national.
Asa se face ca, dupa fiecare iarna, zapezile si procesul de inghet-dezghet, lasa cratere inimaginabile in soselele din intreaga tara.
Se pare ca nu acesta va fi situatia autostrazii Comarnic – Brasov, pentru care guvernul prevede aplicarea de penalitati drastice in cazul in care vor aparea gropi in cel mai scump asfalt turnat vreodata pe o autostrada europeana.
Contractul de concesiune al Autostrazii Comarnic-Brasov cuprinde penalitati ce vor fi aplicate concesionarului Vinci in cazul in care starea autostrazii e necorespunzatoare.
Astfel, se va plati aproximativ 400.000 de euro pe fiecare kilometru inchis de autostrada timp de o zi.
„Va dau un exemplu: daca concesionarul va inchide circulatiei o portiune de autostrada lunga de 3 kilometri, timp de 24 de ore, intr-o perioada de trafic maxim, cum e luna iunie, ambele benzi de stationare si o banda, oricare ar fi aceasta, de pe unul dintre sensuri, va acumula puncte de disponibilitate care ii vor diminua incasarile cu 1,2 milioane euro”, spune Roxana Moise, director pentru concesiuni al Companiei Nationale de
Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania, citata de Romania Libera.
In cazul gropilor, penalitatile vor fi aplicate sub forma unor „puncte de serviciu”. „Daca o groapa nu va fi indepartata in 11 zile, concesionarul va acumula 55 de puncte, care inseamna o diminuare a platilor de disponibilitate incasate cu 110.000 de euro”, adauga ea.
Nivelul de trafic, dar si operatiunile concesionarului vor putea fi verificate de stat, care va avea acces la documente, la situatii contabile si va putea face audituri. In plus, partile, CNADNR si concesionarul, vor plati in parti egale un consultant care urmeaza sa fie angajat prin licitatie si care va arbitra eventualele diferendumuri si va urmari respectarea intelegerii.