Ocolitoarea mare a Brasovului a murit
Tot mai multe vesti triste sau proaste ne inunda din toate partile. Una din ele confirma inca un esec pentru brasoveni – Ocolitoarea mare a ramas fara finantare. Cinci orase au ramas fara bani pentru construirea centurilor de ocolire, desi exista o finantare de 225 mil. $ de la BM, contract semnat inca din ianuarie 2005.
Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR) a pierdut la sfarsitul anului trecut finantarea de 225 mil. dolari alocata de Banca Mondiala pentru investitii in modernizarea infrastructurii rutiere si feroviare. O parte din acesti bani trebuia alocata pentru cofinantarea a cinci proiecte de variante ocolitoare pentru orasele Bacau, Brasov, Targu-Mures, Reghin si Medias, cu o lungime totala de 85 km.
Cea mai mare parte a primarilor localitatilor afectate nu ascunf faptul ca intreaga vina o poarta “responsabilii” de la Transporturile care au tinut proiectele „la sertar” 4 ani. Oare de ce nu a intervenit PSD-istul Nita Constantin sa nu se rateze investitia, stiind importanta acestei ocolitori demarate de pe vremea lui Mitrea, pe laga colegul de guvern Berceanu?
Conform prevederilor contractuale dolarii trebuia cheltuiti pana pe 31 iulie 2009. Dupa o prelungire a termenului pana la 31 dec. 2009 Banca Mondiala a decis sa inchida linia de finantare. Indiferenta, lipsa de implicare si raspundere a celor care au condus Ministerul Transporturilor este de-a dreptul condamnabila. Pentru o tara care are o infrastructura rutiera atat de proasta sa piarda o astfel de finantare, la care s-a muncit si s-a cheltuit o groaza de bani (stufii, proiecte etc) este o crima. Ministri ca Dobre sau Berceanu ar trebui alungati din functiile publice pe viata datorita manierei in care si-au batut joc in implementarea acestor proiecte. Toti cei responsabili de pierderea finantarii ar trebui trasi la raspundere si pedepsiti. Au blocat derularea investitiilor pentru ca nu castigau ei? Speram ca cel putin unul din parlamentarii de Brasov va face macar o interpelare pe aceasta tema.
La Brasov realizarea acestei investitii ar fi insemnat pe langa scoaterea integrala a traficului greu si de tranzit din municipiu, reducerea poluarii la un nivel comparabil cu al oraselor din UE si mai ales o circulatie in siguranta pe o infrastructura care nu se mai deterioreaza datorita zecilor de mii de autovehicole care traverseaza zilnic orasul.
Horia D.R.