BAC 2010: Proba orala la LIMBA ROMANA incepe luni, 15 februarie
Luni 15 februarie 2010, cei 204. 708 elevi repartizati in 1.141 centre vor sustine proba orala la Limba si literatura romana pentru bacalaureat, acest examen incepand, pentru prima data in ultimele decenii, in timpul anului scolar, informeaza Ministerul Educatiei.
Subiectele cuprind texte literare si nonliterare, functionale si nonfunctionale si itemi corespunzatori descriptorilor competentelor din programele pentru bacalaureat. Subiectele vor avea un grad de complexitate care sa permita tratarea lor integrala in maximum 10-15 minute.
Rezultatul obtinut de fiecare candidat la aceste probe nu se exprima prin note sau prin calificativ admis/respins, ci prin stabilirea nivelului de competenta corespunzator grilei aprobate la nivel national.
Nivelul de competenta lingvistica de comunicare orala in limba romana, respectiv in limba materna se stabileste de comun acord de catre cei doi profesori examinatori.
Suplimentul descriptiv al certificatului de competenta contine descrierea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana, respectiv in limba materna ale candidatului si se va completa in conformitate cu nivelul acordat candidatului.
Un elev care nu se prezinta la probele orale poate participa la probele scrise, insa nu poate promova examenul de bacalaureat.
Deoarece Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului nu a introdus inca un punctaj pentru aceste probe, toti elevii vor primi certificate, chiar daca nu stiu nimic la testare.
Conform metodologiei examenului de bacalaureat 2010, la probele orale, toti elevii primesc certificate de competente, doar mentiunea scrisa pe el fiind diferita. Cu alte cuvinte, in cel mai rau caz, un candidat care nu a rezolvat niciun subiect obtine un certificat cu mentiunea incepator si trece la probele scrise fara nicio problema.
Reprezentantii Ministerului Educatiei recunosc ca punctajele nu sunt compatibile cu cele europene. Examenul din acest an e ceva nou, se scuza Ministerul.