Cel mai aglomerat tronson de cale ferata, Campina – Predeal, este pe...

Cel mai aglomerat tronson de cale ferata, Campina – Predeal, este pe butuci

0 209

Infrastructura rutiera si cea feroviara sunt la pamant! Asta o stiam cu totii, dar cand vedem ca se incearca rezolvarea acestei probleme fara succes, parca te apuca disperarea. Acei cativa kilometri de autostrada, pe oriunde ar trece ea, spre Constanta, Pitesti sau Turda, construiti cu truda mare pe o perioada de cativa ani, se strica dupa prima iarna cu ceva mai multe precipitatii, termenele de executie si de terminare a lucrarilor sunt intotdeauna depasite cu luni de zile si pare ca, in Romania, cu totii luptam si luptam si ducem o munca de Sisif. Ce construim ziua se strica noaptea si tot asa!
Care sa fie problema? Lipsa de experienta a firmelor romanesti de constructii, rea-vointa, hotie, coruptie, neputinta? Este greu sa ne dam seama!
Cel mai aglomerat tronson de cale ferata din Romania, Campina – Predeal, parte componenta a culoarului IV Pan-European, care leaga Bucurestiul de Viena, se afla de vreo doi ani si ceva in reparatii capitale. Terasamentul si calea ferata sunt refacute, poduri vechi de peste o suta de ani sunt inlocuite sau reabilitate. Scopul acestor lucrari de reabilitare este cresterea vitezei de circulatie a convoaielor de trenuri pana la 160 km/h pentru trenurile de calatori si 120 km/ h pentru cele de marfa.
Repararea infrastructurii si suprastructurii a revenit firmei austriece Porr pe baza unui contract de 139 milioane euro. Podetele de beton noi vor fi reconstruite de catre firma Arcada pentru 18,45 milioane euro, iar cele vechi metalice vor fi reparate de firmele Franz Kassecker si Bilfinger Berger pentru suma de 68 milioane euro. De linia de contact urmau sa se ocupe companiile Spie Rail si ISAF, pentru 13 milioane euro, iar semnalizarile si telecomunicatiile au picat in sarcina firmei italiene Ansaldo, cu un contract de 16 milioane euro.
Deoarece lucrarile au determinat desfasurarea traficului pe un singur fir, precum si impunerea de restrictii de viteza, intarzierile de zeci de minute ale trenurilor au creat gauri serioase in bugetul CFR – SA.
Deadline-ul teoretic pentru terminarea acestei lucrari este octombrie 2010, dar suntem foarte curiosi cum se va realiza acest lucru in conditiile in care doar un sfert din tronsonul de 48 de kilometri este gata.
Beneficiarul, CFR – SA, incearca sa gaseasca un tap ispasitor si vrea sa scoata camasa curata dand vina pe contractorii de nationalitate straina care au castigat licitatiile pentru realizarea acestor lucrari.
Firma austriaca Porr, care a avut nesansa de a fi deschizatoare de drumuri de sine, este cea in capul careia se sparg toate oalele unui sistem comunist care inca mai respira in Palatul CFR.
Putini stiu ca acest proiect a inceput cu o mare hiba: aliniamentul care trasa directia caii ferate prin vaile, rapele, curbele de pe Valea Prahovei a fost gresit de la bun inceput. Acest aliniament a fost realizat de Consultanta, consortiul belgian Transurb Tuc Rail, sub indrumarea CFR, si a fost dat firmei austriece care trebuia sa se apuce imediat de treaba. Numai ca desenul de pe hartie nu corespundea nicicum cu realitatea. Astfel, lucrarile au fost intarziate din cauza necesitatii crearii unui alt aliniament, realizat de data aceasta de firma Porr, cu putina experienta in construirea de cai ferate, trasarea lui fiind o adevarata provocare pentru austriecii care trebuiau sa re-creeze cel mai dificil tronson de cale ferata din Romania. Nici la ora actuala nu se stie daca nu cumva trenurile noastre nu se vor transforma intr-un adevarat roller-coaster.
Mai mult decat atat, Proiectantul General, subordonat CFR-ului, ISPCF – SA (Institutul de Studii si Proiectari Cai Ferate) a intarziat si el sa predea la timp desenele verificate si aprobate, fara de care nicio piatra din terasament nu putea fi miscata. Firmele straine cereau permanent respectarea acestor termene fara prea mult succes, astfel ca zilele, saptamanile treceau fara a fi tras nimeni la raspundere. Anul trecut, la sefia Institutului a a ajuns managerul firmei romanesti, cu sediul la Galati, ARCADA COMPANY S.R.L., insarcinata cu inlocuirea podetelor de beton peste care trece calea ferata. Daca aceasta masura vi se pare una strategica sau nu, va lasam sa trageti singuri concluziile!
Acum, Curtea de Conturi vine in control cel putin o data la trei luni ca sa verifice daca banii europeni administrati de CFR au fost folositi in mod corespunzator sau au ajuns in buzunarele private ale unora si altora, vorba ceea, pe persoana fizica.
In aceste conditii, firmele contractoare trag tare sa accelereze si sa porneasca lucrarile din acest an cu motoarele turate la maximum. Acest lucru este intarziat, la ora actuala, de conditiile meteo nefavorabile din ultimele doua luni, cand precipitatiile care au cazut pe Valea Prahovei au depasit nivelul inregistrat in ultimii 10 ani.
„Estimam ca lucrarile vor fi finalizate pe 31.12.2010, conform termenului prevazut in Memorandumul de finantare. Banii necheltuiti pot fi pierduti daca depasim perioada mentionata in memorandum”, spune un raspuns oficial al CFR SA.
Bineinteles ca nimeni nu crede acest lucru!

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.