Vaccin HPV gratuit pentru brasovencele de peste 24 de ani
Cum a ramas cu mii de doze pe stoc, Ministerul Sanatatii extinde campania de imunizare anti-HPV „imbiind” si femeile de peste 24 de ani.
Vaccinul se poate face la cabinetele de cabinetele de ginecologie si planning familial.
Cancerul de col uterin reprezinta a doua cauza de deces dupa cancerul de sin, in Romania existand aproximativ 6000 de femei cuacest diagnostic. Vestea descoperirii, testarii si aprobarii in luna iunie 2006 a comercializarii unui vaccin impotriva papilomavirusului (HPV), considerat a fi principala cauza a producerii cancerului de col uterin, a fost primita cu caldura de comunitatea stiintifica medicala si de organizatiile femeilor din intreaga lume.
Insa, nenumaratele subiecte aparute in presa si dezbatute pe larg de diferite persoane, mai mult sau mai putin specializate pe acest subiect, i-au indepartat pe parinti de ideea de a-si vaccina fetitele.
Cum extinderea campaniei de imunizare impotriva HPV, virusul raspunzator de cancerul de col uterin, nu a prea avut ecou in randul elevelor si tinerelor pana in 24 de ani, Ministerul Sanatatii a decis ca, din martie, si femeile de peste 24 de ani pot face vaccinul. Asta cu toate ca tot ei erau cei care afirmau ca vaccinul are o eficienta mai mare daca este facut la varste fragede.
Femeile de peste 24 de ani isi vor putea face vaccinul impotriva HPV in cabinetele ginecologice si de planificare familiala, numai la recomandarea medicului ginecolog. Vaccinul se face gratuit.
De asemenea, tot din martie, vaccinarea fetitelor cu varste cuprinse intre 12 si 24 de ani se va putea realiza si prin intermediul cabinetelor de ginecologie si a cabinetelor de planificare familiala din sistemul sanitar, nu numai in cadrul cabinetelor scolare si ale medicilor de familie asa cum era prevazut pana in prezent.
In fapt ne aflam in fata unui adevarat experiment social la scara nationala si drept urmare merita sa luam in considerate toate opiniile exprimate in lume, obligatia medicilor fiind aceea ca inainte de toate de a nu face rau pacientilor lor.
In concluzie, in pofida datelor incurajatoare obtinute pana in prezent inceperea acestei campanii de vaccinare este prematura si insuficient fundamentata stiintific. Ar fi fost mult mai rationala aminarea luarii unei asemenea decizii, cel putin pentru 2-5 ani, pana ce experienta clinica ar fi justificat o astfel de decizie si numai in concordanta cu punerea la punct a unui sistem de screening adecvat, fuctional la nivel national.
Totodata, finantarea ar trebui sa tina cont de impactul pe termen lung si toate situatiile clinice specifice tarii noastre care necesita alocarea de resurse financiare suplimentare.
De la debutul celei de-a doua campanii de vaccinare impotriva HPV si pana in aceasta luna, la Brasov, doar 211 eleve si tinere pana in 24 de ani
La Brasov, Ministerul Sanatatii a trimis aproximativ 3.200 de doze de vaccin. In tara, potrivit datelor ministeriale, pana in 17 februarie, s-au vaccinat, in total, 11.731 de fete cu varsta intre 12-14 ani, 3.365 de tinere cu varsta intre 15-19 ani si 1.228 tinere cu varsta intre 20-24 ani.