Salarii mai mici cu 300 de lei pentru profesori in ianuarie 2010

Salarii mai mici cu 300 de lei pentru profesori in ianuarie 2010

0 134

Chiar daca au promis inghetarea salariilor, se pare ca guvernantii nostri fac mai mult rau bugetarilor decat anuntasera in prealabil:
Profesorii nu doar ca nu primesc marirea de 50% pe care, de altfel, nimeni nu a crezut-o posibila, dar nici macar nu raman cu aceleasi salarii din anul precedent. Si acum nu vorbim de inflatie si de scaderea puterii de cumparare a leului din cauza cresterii preturilor la energia electrica, gaz si altele asemenea, ci vorbim de taierea efectiv din salariile, si asa infime, ale cadrelor didactice.
Salariile cadrelor didactice pe luna ianuarie au scazut, in medie, cu 200-300 de lei fata de cele de anul trecut, motiv pentru care multi angajati din invatamant au depus contestatii la conducerea scolilor, urmand ca acestea sa fie solutionate in instanta.
„Atat profesorii, cat si personalul auxiliar si cel nedidactic, au primit salarii mai mici luna aceasta. Scaderile au fost chiar si de 30%, in medie cam 200-300 de lei pierdut fiecare la salariu. Suntem nemultumiti, normal ca suntem nemultumiti. Am mai putini bani acum decat acum 30 de ani, cand m-am angajat. Am depus toti contestatii la directiune, nu o sa stam cu mainile in san”, spune un profesor de la Liceul Traian din Capitala.
Potrivit sindicalistilor din invatamant, prin eliminarea diferitelor sporuri, salariile angajatilor din domeniu au scazut cu pana la 25%. Au fost eliminate sporuri ca fondul de premiere de 2%, salariul de merit de 15%, sporul de biblioteca de 15%, sporul de stabilitate de 15% si cel pentru conditii penibile, de 10% , in cazul personalului de curatenie. “Cei mai afectati sunt personalul nedidactic. Sunt platiti oricum cu sume care se apropie de salariul minim pe economie, iar acum primesc si mai putin. In cazul lor fiecare leu conteaza”, a declarat secretarul general al Federatiei Educatiei Nationale (FEN), Constantin Ciosu, citat de NewsIn.
Legea unica a salarizarii bugetarilor, unul din cele mai controversate acte normative din ultimii ani, a intrat in vigoare la 1 ianuarie, anexe la aceasta lege urmand sa fie discutate pana la 30 iunie.
Legea prevede, in principal, ca sporurile si alte indemnizatii ale bugetarilor sa fie incluse in salariul de baza, alte sporuri urmand sa fie acordate in limita de 30% din salariul de baza.
Personalul din invatamant si profesorii debutanti raman in continuare cel mai prost platiti din sistemul bugetar, cu un coeficient de salarizare pornind de la 1,65, potrivit Legii unice a salarizarii.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.