Destinatia banilor de la FMI
Romania are, de ieri, mai mulþi bani. Imprumutati, e drept. A treia si a patra transa de la Fondul Monetar Internaþional tocmai au intrat in conturi. 2.4 miliarde de euro, mai exact. Banii vor fi impartiti in doua – jumatate vor merge la BNR si cealalta jumatate la Ministerul Finanþelor Publice.
Banii trebuie dati inapoi pana in 2015. Se intelege, cu dobanda. O dobanda platita de noi cu totii, drept “premiu” pentru incapacitatea guvernantilor de a conduce tara.
Acordul cu Fondul Monetar International stipuleaza o dobanda de 3,5 la suta pe an. In total Romania a primit de la FMI 12 miliarde de euro, iar rambursarea banilor trebuie facuta pana in 2015.
Cele 2,4 miliarde proaspat primite vor fi impartite frateste intre BNR si Ministerul Finantelor Publice – stim cine conduce acest minister, nu? – pentru a acoperi cheltuielile.
Tara noastra primeste doua transe in acelasi timp deoarece transa a treia nu a fost acordata la vremea respectiva din cauza crizei politice de la finalul anului trecut.
Reprezentantii fondului au anuntat ca Romania se confrunta in continuare cu dificultati fiscale majore. Adica la buget se aduna prea putini bani fata de cheltuielile pe care statul le are. FMI nu se fereste sa comunice faptul ca tot ce a fost mai rau nu a trecut inca, dar spune ca autoritatile romane sunt pregatite sa ia masuri aditionale pentru atingerea obiectivelor asumate.
Unde or fi vazut specialistii FMI chestia asta?
Reprezentantii Fondului au mai anuntat ca BNR trebuie sa urmareasca reducerea inflatiei printr-o abordare precauta a relaxarii politicii monetare. Cu alte cuvinte, FMI nu incurajeaza reluarea creditarii ieftine, ci mai degraba doreste tinerea in frau a preturilor.
Pana acum respectarea conditiilor FMI a fost rasplatita cu suma de 9 miliarde de euro, cat au valorat cele 4 transe aprobate ale imprumutului. De acum guvernul poate sa-si faca de cap, caci nu prea vad vreo speranta in alte imprumuturi FMI. Iar pe impotentii acestia care ne guverneaza ii cred in stare de orice.
Dan Bota