Varsta fericirii absolute: 74 de ani
Potrivit unui studiu, nivelul maxim de fericire si satisfactie este atins de oameni abia dupa ce implinesc varsta de 74 de ani. Aceste lucru destrama cateva mituri care spuneau fie ca adolescenta si copilaria sunt perioadele fericite ale vietii, fie celebra zicala „viata incepe dupa varsta de 40 de ani”.
O combinatie de factori, precum reducerea responsabilitatilor, a grijilor de natura financiara si faptul ca acestia au mai mult timp liber, duce la obtinerea unui nivel maxim de satisfactie, ce nu este atins niciodata in prima parte a vietii.
Acest studiu a relevat faptul ca persoanele aflate in jurul varstelor de 50 de ani – 60 de ani devin mai vesele, iar satisfactia atinge nivelul de 5,9 puncte, pe o scala de la 1 la 7, in jurul varstei de 74 de ani. Mai mult, cercetatorii au descoperit ca nivelul de fericire incepe sa scada in anii adolescentei, de la valoarea medie de 5,5, si continua o linie descendenta pana la varsta de 40 de ani, dupa care urmeaza o linie constanta, pana la varsta de 46 de ani. Dupa aceasta varsta, graficul fericirii urmeaza o curba ascendenta si atinge nivelul maxim dupa aproape 30 de ani. Dupa varsta de 74 de ani, nivelul de satisfactie scade din nou, deoarece tot mai multe persoane incep sa sufere din cauza unor probleme de sanatate.
Cercetatorii germani si americani care au realizat acest studiu au analizat rezultatele unui sondaj realizat in Marea Britanie, la care au participat peste 21.000 de barbati si femei, ce au fost rugati, la intervale regulate, de catre cercetatori sa evalueze nivelul de satisfactie din vietile lor.
Asteptam studiul efectuat de catre romanii si care va avea ca rezultata faptul ce tot mai putini romani ajung la varsta de 74 de ani iar cei care atinga venerabila varsta traiesc intr-o saracie crunta. Exceptii? Bineinteles politicienii, directorii de regii de stat si familiile lor.