Clasa a IX – a – de liceu sau de gimnaziu?

Clasa a IX – a – de liceu sau de gimnaziu?

0 151

Faptul ca in tara noastra totul merge anapoda nu mai este nici o supriza. Legi care se bat cap in cap, politicienii care se rafuiesc intre ei fara a tine cont de omul de rand si multe alte lucruri care completeaza acest tablou tragic.
O alta dovada de debandadei care exista in Romania este si multitudinea de Legi ale Invatamantului. Practic, in fiecare se an schima legile, metodologiile examenelor de Bacalaureat sau de admitere la facultati. Ultima bila gri spre neagra pe care o acordam responsabililor de invatamantul romanesc este intarzierea finalizarii noul proiect al Legi Educatiei. Acest intarziere se datoreaza discutie iscate de trecerea clasei a IX-a, in viitoarea structura a invatamatului preuniversitar, de la liceu la gimnaziu.
Astfel, clasa a IX-a sa incheie invatamantul general obligatoriu, la varsta de 16 ani, iar intreg ciclul gimnazial de 10 clase, (daca adaugam si clasa pregatitoare, anterioara clasei a I-a), sa se desfasoare in scolile generale. Asa cum este fieresc exista pareri pro si contra, pareri pe care le expunem mai jos pentru a va ajuta sa va faceti la rabdul dumneavoastra o opinie.
La contra cel mai interesant argument este faptul ca infrastructura scolara in rural nu permite un astfel de proiect si nu exista personal didactic calificat pentru aceasta transformare. Totusi se pare ca acest lucru poate fi remediat cu usurinta. Concret, populatia scolara a scazut in ultimii 10-15 ani cu circa 24%, asa ca spatiile scolare s-au eliberat, n-au disparut. In mediul rural se invata, in general, intr-un singur schimb si, la nevoie, se poate trece iarasi la activitatea in doua schimburi. Administratiile locale vor avea timp un an sau doi, in care sa rezolve aceasta problema a spatiilor necesare unei singure clase in plus fata de actuala situatie. Nu renunti la o masura foarte buna doar pentru ca 10% dintre comunitati trebuie sa faca eforturi de adaptare. In ceea ce priveste personalul didactic, o modivare salariala atractiva ar fi cu siguranta de ajuns pentru ai face pe profesori sa accepte viata la tara.
De ce ar fi buna o trecere la un astfel de invatamant? In momentul de fata se produce o fractura in invatamantul general obligatoriu, cand elevii trebuie sa plece dupa clasa a VIII-a, la 14-15 ani, la oras, la liceu. Aparitia unor scoli generale importante va atrage dotare si infrastructura in comunele mari, va duce la apropierea acestora de stadiul de mici orasele.
Schimbarea preconizata va duce la aparitia unor centre de educatie comunitare puternice, focare de cultura si atragere a intelectualilor de la oras inapoi catre comune.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.