Somaj tehnic la Tigarete Sfantu Gheorghe
Din 10 martie, circa 100 de angajaþi ai Fabricii de Tigarete din Sfantu-Gheorghe, judetul Covasna, intra in somaj tehnic, dupa ce institutia si-a pierdut licenþa de functionare.
Viceliderul de sindicat, Sandor Csaba, a declarat ca, avand in vedere ca deocamdata nu s-a rezolvat problema reactivarii autorizatiei si ca in instanta noul proces va avea loc abia pe 19 martie, au decis ca oamenii sa intre in somaj tehnic pentru 60 de zile.
„Nu aveam alta solutie, asta este situatia. Daca lucrurile se clarifica, putem inceta somajul tehnic oricand, dar nu se stie cand s-ar intampla acest lucru”, a spus Sandor.
Potrivit acestuia, pierderile fabricii, de cand a fost suspendata licenta, sunt foarte mari, in conditiile in care in ultimele doua saptamani ar fi trebuit sa plece la export 60 de tone de tigarete. La fabrica de tigarete nu se mai lucreaza din 19 februarie, utilajele si depozitele fiind sigilate.
Saptamana trecuta, aproximativ o suta de angajati ai Fabricii de Tigarete au protestat in curtea unitatii, dupa ce societatea si-a pierdut licenta. Protestatarii au cerut ca fabrica sa nu fie inchisa si au afisat pancarte cu mesaje ca: „Nu vrem sa fim someri”, „Nu vrem sa cersim”, „Ne inchideti dupa 113 ani” sau „Asa traim bine”.
Conducerea fabricii a solicitat sprijinul autoritatilor din judet, iar prefectul Gyorgy Ervin a depus la autoritatile centrale – Ministerul Finantelor, premier si Ministerul Economiei – un memoriu primit de la reprezentantii Fabricii de Tigarete din Sfantu-Gheorghe si a solicitat inclusiv sprijinul parlamentarilor din judeþ pentru a salva aceasta fabrica, cu vechi traditii in bransa.
„Trebuie sa facem cumva sa nu se inchida, trebuie salvata. Nu ma refer numai la prestigiul fabricii, ci e vorba de locurile de munca ale atator oameni, carora trebuie sa le dam posibilitatea de a lucra in continuare. Este foarte important sa fie cat mai multe locuri de munca in judet, mai ales pe criza”, a spus prefectul.
Fabrica de tigarete din Sfantu Gheorghe este unicul producãtor de tigari Carpati si a patruns si pe piata externa, in tari ca Spania, Bulgaria sau Grecia.
In urma cu aproximativ sase ani, cu ocazia privatizarii fabricii, s-a convenit ca aceasta sa beneficieze de o serie de facilitati fiscale stabilite prin ordonanta de Guvern.
In baza acestui act, a fost emis un ordin comun al AVAS si al Ministerului de Finante, prin care fabricii i-au fost acordate inlesniri la plata obligatiilor fiscale. De asemenea, ajutorul de stat a fost acordat cu conditia realizarii unui program investiotional in cuantum egal cu ajutorul acordat.
Reprezentantii fabricii sustin ca ei au respectat conditiile impuse de ordinul comun, prin achitarea sumelor esalonate si a obligatiilor fiscale curente, insa, la sfarsitul anului 2009, Directia generala de administrare a marilor contribuabili le-a comunicat pierderea acestor inlesniri, pe considerentul ca ajutorul de stat se da numai cu autorizarea Consiliului Concurentei.
Prin urmare, organele fiscale au reactivat sumele scutite prin ordinul comun si fabrica a fost somata sa achite integral intreaga suma.
Suma pe care ar trebui sa o plateasca fabrica pe ultimii sase ani s-ar ridica la 475 de milioane de lei.
La fabrica de tigarete din Sfantu Gheorghe sunt angajate 103 persoane.
Anul acesta, fabrica implineste 113 ani de existenta. Cine vrea si cine are interesul sa o distruga? Iata inca o magarie pictata in culori portocalii.
Dan Bota