Se imputineaza vizitatorii Primei Scoli Romanesti

Se imputineaza vizitatorii Primei Scoli Romanesti

0 132

Cine si-ar lua putintel timp sa zaboveasca prin preajma intrarii spre biserica Sf.Nicolae si Prima Scoala Romaneasca, in Prund, s-ar plictisi in asteptarea unora care, intrand pe aleea bisericii, ar lua-o spre stanga, spre micuta cladire a scolii.
Caci Prima Scoala Romaneasca nu mai atrage turisti ca altadata. Numarul lor scade odata cu trecerea anilor. In prezent, numarul vizitatorilor s-a injumatatit fata de aceeasi perioada a lui 2009. Este motivul pentru care, financiar, muzeul se descurca din ce in ce mai greu.
Si iata cum cartile lui Diaconu Coresi, tiparite in acea micuta cladire, adevarate valori pentru poporul roman, sunt date tot mai mult uitarii. Chiar daca biletul de intrare costa doar 5 lei, turistii sunt tot mai scumpi la vedere.

Directorul muzeului, preot-profesor Vasile Olteanu, spune ca nu-si explca aceasta situatie. Mai ales cand vorbim despre valoarea muzeului.
Explicatia e simpla: indobitocirea omului pe toate caile, incepand din scoala, unde istoria – nu spun mai mult – devine o Cenusareasa tot mai murdara si marginalizata.

Cat priveste sustinerea financiara, Prima Scoala Romaneasca nu primeste ajutor decat de la Biserica Sf. Nicolae, in administrarea careia se afla. Autoritatile nu au dat niciun ban pentru ca au alte prioritati, de cu mult mai mica importanta, insa aducatoare de imagine.

Iar daca veniturile muzeului sunt de maximum 200 de lei pe luna, numai intretinerea si plata celor trei angajati costa de 50 de ori mai mult, cand salariile nici nu sunt mari.

Prima Scoala Romaneasca are in patrimoniu 4.000 de carti vechi si 30.000 de documente, printre care di acte semnate de domnitorul Constantin Brsncoveanu sau al altor oameni insemnati la vremea lor.

Cum ar putea fi indreptata situatia? Prin includerea de catre agentiile de turism in circuitul lor a acestei podoabe istorice, precum si vizite organizate de scoli, pe clase si cu tariff redus. Iar cu acestea nu pretend sa fi epuizat posibilitatile de redresare a actualei stari.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.