MICUL DEJUN – meniu recomandat de specialisti

MICUL DEJUN – meniu recomandat de specialisti

0 148

Vechea vorba “suntem ceea ce mancam” isi are din ce in ce mai mult partea de adevar. Astfel, in volumul „Noua ordine alimentara. Si noi ce mai mancam”, profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare Bucuresti, atrage atentia ca, „daca nu luati micul dejun, va expuneti riscului de a deveni obez (statistic, acest risc creste cu 450%)”. Totusi, un mic dejun echilibrat si servit la ora indicata poate avea efecte benefice pentru mentinerea greutatii normale si a valorilor fiziologice ale colesterolului sanguin.
Acelasi studiu mai afirma ca dimineata ar trebui sa mancam cantitativ aproximativ o treime din hrana zilnica. Asadar, meniul ar trebui sa contina: grasimi (unt, branzeturi), proteine (carne rosie, oua), glucide lente (paine integrala, orez integral, cartofi fierti). Vestea buna este ca stratul de tesut adipos nu se va ingrosa deoarece, pe parcursul zilei, grasimile sunt arse fara sa ne ingrasam.
Intrebarea fireasca este „Ce trebuie sa mancam?”. Specialistii recomanda si cerealele. Cerealele trebuie sa fie obtinute din macinis integral sau din amestecuri de grau dur si comun. Evitati cerealele acoperite cu glazuri de zahar, miere, caramel, ciocolata. Se pot asocia cu nuci, seminte, leguminoase, dar nu cu fructe, nici macar cu fructe uscate. Astfel, in functie de preferinte, se pot asocia cu ceai sau cu lapte de soia sau cu orez. In ceea ce priveste persoanele care postesc, specialistii recomanda la micul dejun 300 grame de mancare de fasole cu legume. In acest caz, se pot folosi combinatii de boabe de fasole, naut, bob, mazare, hrisca. Aceasta mancare poate fi insotita de un ceai din: rozmarin, macese, coji de mere, indulcit cu miere naturala. Cereale la micul dejun reprezinta o solutie si pentru cei care tin post. Deoarece ele sunt o sursa excelenta de carbohidrati si de vitamina B, asigurandu-va necesarul de fier si vitamina B, ajutand organismul sa functioneze in parametri normali.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.