Mitul existenþei istorice a lui Iisus
Circula o teorie care afirma ca Iisus nu a existat niciodata si ca, de fapt, a fost o personificare a unui salvator ideal sau a unei fiinte mistice de care au fost atasate in mod superficial anumite eveniment istorice ulterior.
Cei care propun aceasta ipoteza, a unei existente mistice si abstracte a lui Iisus, sunt de parere ca evangheliile au fost inspirate din predicatori ai timpului respectiv. Acestia nu au fost insa fondatorii crestinismului, considerandu-se ca aceasta religie s-a nascut, in mod organic si progresiv, dintr-un elenism iudaic.
Partizanii acestei idei atrag atentia asupra lipsei de mentionari in literatura contemporana cu Iisus, scrisa in primul secol si asupra similaritatilor dintre figura crestina a salvatorului si alte zeitati populare ale timpului, cum ar fi Dionisos, Osiris si Mithras.
Exista trei argumente folosite pentru sustinerea acestei teorii controversate.
Primul se refera la putinele referinte cu privire la Iisus in documentele vremii. Cea mai veche sursa o reprezinta epistolele lui Paul. Avocatii teoriei mitului lui Hristos afirma ca detalii biografice sunt destul de rare in literatura crestina timpurie, prin urmare epistolele sunt considerate ca ilustrare a credintei intr-un salvator mitic care a fost transformat in istorie relevanta, intr-o maniera alegorica, de catre evanghelii.
Marturiile parintilor apostolici, cum ar fi Clement Romanul si Ignatius din Antioh, care impartaseau o credinta timpurie intr-un Iisus istoric, precum scrierile lor, sunt considerate falsuri grosolane sau extrapolari fara nici o valoare. Nici alti istorici ai vremii, cum ar fi Tacitus, nu sunt considerati de incredere pentru ca s-ar fi inspirat din povestiri care nu erau la prima relatare, ajungand sa promoveze o idee la nivel de fapt istoric.
Al treilea argument prezentat in conexiune cu mitul existenþei lui Hristos este ca informatiile gasite in Biblie au similaritati cu povesti evreiesti si pagane care au existat inainte de Noul Testament. Se fac multe paralele intre Iisus si personaje din Vechiul Testament, cum ar fi Moise si Iosif. De exemplu, potrivit unor surse mitologice, Mithras s-a nascut dintr-o mama virgina, Horus avea 12 discipoli, Attis a fost crucificat, Osiris a inviat din morti etc. Potrivit mitului lui Hristos, comunitatile au adaptat diverse mitologii la societatea in care traiau, oglindind necesitatile spirituale ale momentului.
Acesta teorie a mitului a intrat in cultura noastra populara printr-o varietate de metode. Filme precum Zeitgeist si Religulous discuta aceasta ipoteza. Pe de alta parte, personaje importante din domeniul stiintei, precum profesorul Richard Dawkins, sprijina o miscare numita “Noul Ateism”, care pune sub semnul intrebarii rolul religiei in societate si a chiar existentei istorice a personajului Iisus.
Mitul lui Hristos nu are insa suport in cercurile academice din lume, in randurile carturarilor biblici si a istoricilor clasici. Nu este luata in considerare si este vazuta ca pseudo-stiinta, fiind comparata cu alte teorii considerate ridicole care au aparut de curand: Pamantul este totusi plat, negarea Holocaustului si falsa aselenizare.
Sunt probleme care nu pot fi lamurite incateva cuvinte, insa posibile, caci omul si-a dorit dintotdeauna langa el un ideal al sperantelor sale in mai bine, in mai multa dreptate, lucru de care au stiut sa beneficieze, de-a lungul timpului, anumite personaje.
Dan Bota