Zilele libere vor fi platite DUBLU
Salariatii cu contract individual de munca au dreptul la concediu de odihna platit, la zile libere conform sarbatorilor legale, dar si la concediu fara plata, toate aceste drepturi fiind consfintite de catre Codul Muncii si Contractul Colectiv de Munca la nivel national, valabil in perioada 2007-2011.
Concediul de odihna se efectueaza obligatoriu in fiecare an, nemaiexistand posibilitatea compensarii acestuia in bani. Concediul de odihna minim, negociat la nivel national, este de 21 de zile lucratoare pentru fiecare an lucrat, aproximativ doua zile lucratoare pe luna.
Insa, cei care, prin natura serviciului lor vor trebui sa lucreze in zilele de sarbatoare, vor fi acum platiti dublu.
Potrivit legii, angajatul roman are dreptul la 11 zile libere pe an, considerate sarbatori legale.Zilele de sarbatoare legala in care angajatii nu presteaza activitate, deci li se acorda liber si sunt platiti, sunt 1 si 2 ianuarie, prima si a doua zi de Pasti, 1 Mai, 15 august – Adormirea Maicii Domnului, prima si a doua zi de Rusalii,1 Decembrie si prima si a doua zi de Craciun.
Acordarea zilelor libere se face de catre angajator.
Prevederile amintite mai sus nu se aplica in locurile de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta, din cauza caracterului procesului de productie sau al specificului activitatii. Salariatilor care lucreaza in zilele de sarbatoare legala li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile.
In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru. De asemenea, prin contractul colectiv de munca, acolo unde este cazul, se pot stabili si alte zile libere. Incalcarea de catre angajator a prevederilor legii, legate de zilele libere legale, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda.