Miezul Paresimilor sau jumatatea Postului Mare

Miezul Paresimilor sau jumatatea Postului Mare

0 191

Postul Mare al Pastelui este cea mai lunga si cea mai aspra perioada de abstinenta din calendarul crestin ortodox, ce dureaza sapte saptamani. In acest interval de timp nu se consuma carne, lapte, branza si oua, alimentatia bazandu-se integral pe produsele vegetale, iar sufletul este intr-o perpetua rugaciune pentru iertarea pacatelor. In acest scop, pentru a tine mintea ocupata si a-si distrage atentia de la cele lumesti, oamenii din gospodariile traditionale desfasurau o intensa activitate in domeniul industriei textile casnice. Se torcea de zor, se tesea iar femeile tinere si fetele isi coseau, pe ascuns, frumoasele camasi cu care se imbracau in ziua de Pasti.
Aceasta lunga perioada de smerenie si ruga era presarata cu nenumarate obiceiuri si cutume pe care credinciosii le respectau cu sfintenie si frica de Dumnezeu.
Mijlocul Postului Mare este marcat prin ziua numita Miezul Paresimilor, care marcheaza mijlocul/jumatatea Postului Mare si cade in miercurea celei de-a patra saptamani din post.

SARBATOAREA OUALOR
Aceasta sarbatoare cade intotdeauna intr-o zi de miercuri. Ziua oferea, alta data, gospodinelor prilejul de a numara ouale stranse pana atunci si de a evalua numarul de oua de care aveau nevoie pentru buna pregatire a Sarbatorii Pascale, de aceea, aceasta zi mai poarta denumirea de Sarbatoarea Oualor. Era credinta ca ouale alese in aceasta zi nu se stricau pana la Paste. Se alegeau acum ouale pentru mancarea de Pasti – oua rosii, cozonac si pasca si alte alimente.
Gospodinele preferau, atat pentru a pregatirea oualor rosii cat si pentru preparate, ouale facute de gainile cu pene negre. Se spune ca aceste oua sunt mai gustoase si rezista mai bine, fata de ouale facute de gainile cu pene albe. La aceasta activitate de alegere a oualor participau si copiii, ei ajutandu-si mamele, cu care discutau despre cum vor inrosi sau decora ouale.

De asemenea, femeile socoteau acum cat s-a tors din cantitatea totala de canepa, apreciind data aproximativa cand urma sa se termine operatia, intrucat era obligatoriu ca aceasta activitate sa se incheie pana la Joia Mare.
Fetele cred ca vor fi mai ochioase daca in aceasta zi ajung sa se spele pe fata la rau chiar in momentul cand se trag clopotele la biserica (unde seara se face slujba de priveghere).
Termenul „paresimi” semnifica, cu sute de ani in urma, toata perioada postului Sfintelor Pasti. Cuvantul desemna cele patruzeci de zile ale postului, „quadragesima” insemnand „patruzeci” in limba latina.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.