Manuale scolare de VIITOR: DVD-uri, platforme online si table interactive

Manuale scolare de VIITOR: DVD-uri, platforme online si table interactive

0 113

Reforma din invatamantul romanesc vizeaza restructurari de posturi, comasari de unitati de invatamant, modificare a ciclurilor de invatamant gimnazial si liceal, schimbarea modalitatii de testare a elevilor, etc. Insa din aceasta lunga enumerare care ar putea continua se uita un lucru esential al reformei „reale”: modificarea fondului si adaptarea lui la nevoile societatii, adica reforma manualelor scolare.
Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, spunea, luna trecuta, ca prioritatea sa „zero” este reforma curriculara, dar prefera sa nu vorbeasca despre reforma pana ce nu o infaptuieste.
Acesta a declarat ca, in momentul in care s-a mutat in biroul de la Minister, a cerut asistentei sa ii aduca un exemplar din toate manualele folosite in Romania si de atunci citeste unul in fiecare zi, motiv pentru care il mai „fura” somnul pe ministrul nostru, dupa cum el singur declara.
Manualele alternative sunt total depasite ca format, cu atat mai mult cu cat acestea nu au un continut adaptat vremurilor noastre.
Conform „reformei” manualelor scolare propusa de ministrul Educatiei, acestea ar trebui sustinute de programe on-line de exercitii, de DVD-uri, si de „table interactive” pentru aplicatii. Din pacate, acesta nu este decat un vis frumos, dat fiind ca punerea sa in aplicare mai are mult de asteptat daca tinem cont de „involutia” de la ora actuala cand, timp de aproape un deceniu nu s-a mai pus nici macar un punct in plus in continutul manualelor, scrie Evenimentul Zilei. Iar acestea deziderate sunt cu atat mai himerice cu cat, din cauza crizei economice, piata de carte scolara a scazut cu 50%.
„Ideea noastra este aceea a unei colaborari intre formatul print si cel on-line al cartii. Exista pe piata destule lectii interactive pentru diferite materii, dar, daca cele doua formate s-ar uni, IT-ul ar avea la dispozitie si experienta oamenilor din domeniul editorial. Atunci, fiecare manual ar putea fi insotit de un DVD cu exercitii, care ar putea fi folosit in intreaga tara, in toate scolile. Apoi, mai sunt acele platforme on-line, care in acest moment sunt destul de scumpe, dar spre care trebuie sa tindem daca vrem un invatamant performant”, e de parere Claudiu Istrate, directorul executiv al UER, citat de aceeasi sursa.
O alta idee sustinuta de editori este realizarea unei platforme „Books in print”, care sa cuprinda titlurile cartilor tiparite de toate editurile.
Bugetul alocat de minister pentru manuale este foarte mic. Din 7 miliarde de euro, pentru manuale se aloca 4 milioane de euro. In Romania sunt 3 milioane de elevi. Daca facem un calcul simplu, ministerul aloca pe cap de elev aproape 1 euro pentru manuale.
Ceea ce inseamna ca planurile de updatare a formatului manualelor mai au de asteptat mult si bine, asa ca „bilantul” dezarmant de la ora actuala se va mentine mult timp de acum inainte: peste 60% dintre elevii romani citesc doar cartile scolare.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.