Memoriile rabinului Wilhelm Filderman sunt proprietatea Academiei Romane

Memoriile rabinului Wilhelm Filderman
sunt proprietatea Academiei Romane

0 223

Ion Coja, printr-o scrisoare deschisa adresata condicerii Academiei Romane, implineste o datorie fata de istoria neamului romanesc. Toti trebuie sa stim adevarul despre acele momente aspre ale istoriei, despre gesturile omului si conducatorului, maresalului, Ion Antonescu. Publicam astazi interventia istoricului Ion Coja ce se constituie intr-un prim pas spre aflarea adevarului in tot ce a insemnat relatia dintre conducerea statului roman si evrei.

Stimate Domnule Academician Ionel Haiduc,

Subsemnatul Ion Coja sunt nevoit sa va aduc in mod public la cunostinþa un fapt pe care in mod normal ar trebui sa-l cunoasteþi. Va scriu deoarece se pare ca Domnia Voastra nu stiþi totusi nimic despre ABUZUL grosolan si inadmisibil comis asupra patrimoniului Academiei Romane de agenþii statului Israel la inceputul anilor 1990. In principiu este vorba de un document extrem de important pentru istoria Neamului romanesc, un manuscris ramas de la Wilhelm Filderman, fostul lider al evreilor din Romania anilor 1930-1946. Manuscrisul respectiv conþine memorii si insemnari zilnice ale celui care a fost, cu siguranþa, cel mai important martor al suferinþelor evreilor din Romania, calitate ce decurge din imprejurarea ca in acei ani Wilhelm Filderman a fost vocea cea mai ascultata prin care evreii din Romania s-au pronunþat in apararea drepturilor lor, in afirmarea lor ca entitate etnica expusa unor mari pericole. In mod deosebit, Wilhelm Filderman este singurul lider evreu care a cunoscut direct si nemijlocit, ca deportat, realitaþile din Transnistria transformata de Ion Antonescu in spaþiu concentraþionar pentru un mare numar de evrei.
Cunoasteþi, desigur, faptul ca teza producerii in Transnistria, sub administraþie romaneasca, a unui holocaust anti-evreiesc, este cea mai grea acuza adusa poporului roman de-a lungul existenþei sale. Cunoasteþi, de asemenea, ca un mare numar de istorici, publicisti, oameni politici sau simpli cetaþeni, din Romania si de aiurea, inclusiv din Israel si Statele Unite ale Americii, resping acuzaþia de holocaust, de genocid, adusa guvernului Ion Antonescu si, implicit, romanilor. Printre cei care au produs texte si argumente impotriva acestei acuzaþii de Holocaust se numara si Wilhelm Filderman. De aceea, putem fi siguri ca prin conþinutul lor Memoriile lui Wilhelm Filderman au darul sa intareasca aceste argumente. Iar imprejurarea ca Filderman a lasat prin dispoziþie testamentara ca aceste Memorii sa ajunga in proprietatea Academiei Romane spre a fi publicate o putem considera ca semn ca prin aceste Memorii autorul Wilhelm Filderman argumenta in plus si definitiv lipsa de temei a acuzaþiilor privind genocidul din Transnistria.
Din pacate, manuscrisul acestor Memorii a fost furat – acesta este termenul potrivit, de reprezentanþi ai statului Israel, a fost furat de la legatarul testamentar al lui Wilhelm Filderman, cu cateva zile mai inainte ca acesta sa incredinþeze preþiosul document proprietarului de drept: Academia Romana. Mai multe detalii despre aceasta urita poveste va poate oferi domnul academician Eugen Simion, care a fost in legatura cu deþinatorul documentului. Va atasez in acest sens scrisoarea pe care o adresez domnului Eugen Simion.
Sunt convins, domnule Presedinte al Academiei Romane, ca nu veþi lasa lucrurile sa se eternizeze in starea inadmisibila in care se afla acum, ca veþi demara toate acþiunile care se afla in putinþa Domniei Voastre de a le susþine si promova pentru recuperarea documentului amintit. Ma pun la dispoziþia Domniei Voastre cu o serie de sugestii si consilii in acest scop.
Cu deosebita stima si cu nadejdea ca Dumnezeu va va ajuta sa va faceþi datoria in aceste imprejurari atat de dificile, al Dumneavoastra

Ion Coja

Bucuresti, 15 martie 2010

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.