Aparat de compactat sticle de plastic

Aparat de compactat sticle de plastic

0 351

Recent a fost lansat in Romania aparatul electrocasnic care compacteaza sticle de plastic.
Si astfel salvezi mediul prin reciclarea PET-urilor si castigi si niste bani, este ideea care sta la baza aparatului.

Marti a fost lansat in Romania, in cadrul expozitiei de tehnologii pentru protecþia mediului ROMENVIROTEC, robotelul de bucatarie care compacteaza in cateva secunde PEt-uri, adica sticle de plastic. Aparatul se poate cumpara din hipermarketuri sau online, de pe site-ul tepet.ro. Preþul este de 199 RON.

O data cu cumpararea aparatului primiti si un sac de depozitare a sticlelor compactate, cu un cod de bare. Sacul va fi trimis prin intermediul Postei Romane la Oradea, unde PET-urile vor fi reciclate. Costurile de expediere sunt suportate de firma colectoare. In momentul in care sacul ajunge la sediul firmei, veþi primi 1 leu pe kilogram. De obicei, un sac de colectare are aproximativ 10-12 kg.

„Este mai ecologic decat sistemele clasice de reciclare si colectare a PET-urilor”, a declarat Cristian Kiss, director comercial.

Cum functioneaza aparatul?

Principiul de functionare se bazeaza pe componenta electrica de incalzire. Caldura directionata catre partea superioara a PET-ului are ca efect topirea acestuia si supunandu-l la presiunea partii superioare a aparatului, PET-ul este presat spre interior, rezultand o comprimare a PET-ului sub forma unui acordeon.

Aparatul consuma 1.000 de watti pe ora, insa nu va fi nevoie sa fie folosit mai mult decat cateva minute, intrucat o sticla de 2l poate fi compresata in 20 de secunde. Se compacteaza aproximatic 10 sticle consecutiv, dupa care instrumentul are nevoie de o pauza pentru a evita supraincalzirea.

„Atunci cand puneti sticlele in aparat, sa aveti grija sa nu aiba dop si sa scoateti etichetele de pe ele, pentru ca altfel va iesi fum”, a atras atentia Cristian Kiss, mentionand ca aparatele si procesul de compactare nu sunt toxice.

Dupa ce sticlele compactate ajung la centrul de colectare, vor fi reciclate printr-o tehnologie de spalare si macinare. Produsul obþinut, denumit fulgi, reprezinta materia prima pentru industria de mase plastice in productia de fibre sintetice, curele, ambalaje si alte obiecte.

Renunt sa descriu toate avantajele prezentate in roz a acestui aparat de catre producatorul sau, caci ar fi pierdere de vreme. Este normal ca oamenii sa-si laude marfa sis a gaseasca cat mai multi fraieri sa o cumpere.
De ce zic fraieri? Pentru ca 200 de lei, cat costa aparatul, sunt o suma relative importanta in bugetul majoritatii familiilor, cu destinatii mult mai stringente. Apoi mai este si consumul de current electric. Iar castigul e atat de neinsemnat fata de actiune incat nu merita sa-ti bati capul.
Aaa, daca asemenea aparate erau montate pe la intrarile in marile magazine, asa cum este in tarile civilizate, atunci ar fi fost altceva. Dar ca sa-ti iei un fel de belea in casa, mai ales daca ai si copii, nu cred ca renteaza.
Sa speram insa ca se va ajunge ca in Occident, cu asemenea aparate pe la intrarea in magazine, caci idea nu ester ea.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.