Plimbarea CET la stat si retur, o actiune cu dus-intors
CET-ul ar putea sa treaca din nou la stat. Alaturi de alte centrale de termoficare din intreaga tara, CET Brasov ar putea fi transferat o perioada la Ministerul Economiei pentru modernizare, urmand ca ulterior sa fie redat autoritatilor locale. Municipalitatea brasoveana, asemenea altora din tara, ar putea primi inapoi niste structuri mai eficiente, dar specialistii ar putea decide si inchiderea unitatilor energofage si neperfomante.
Propunerea ar fi foarte utila in cazul CET Brasov; centrala creata pentru a deservi zonele industriale ale orasului, dintre care multe au ajuns intre timp ruine, este prost dimensionat pentru nevoile prezente ale populatiei. Tronsoane de conduce masive brazdeaza inutil zonele din preajma amplasamentelor industriale: nu mai au catre cine sa transporte agentul termic atat de util alta data fabricilor brasovene, pe vremea cand produceau la capacitate maxima. Propunerea initiata de ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, ar insemna, daca va fi aprobata, si o reparatie la decizia guvernamentala din 2002, prin care administratiile locale se trezeau cu colosii supradimensionati in brate, carora au fost nevoite sa le asigure functionarea cu pretul unor reprize sistematice de cerseli la minister. E drept ca, vreme de ani buni, centralele au constituit un soi de deconcentrate la conducerea carora au fost infipti, pe salarii grase, diverse personaje care trebuiau recompensate in vreun fel sau care asigurau sifonarea fondurilor alocate mastodontilor pe care ii administrau.
Pana la luarea unei decizii prin care se spera ca structurile care se vor intoarce in teritoriu vor fi mai performante decat cele pe care le preia acum ministerul, CET Brasov pare sa fi depasit blocajul in recuperarea restantelor de la rau-platnicii care si-au esalonat datoriile. Centrala a incasat deja 85% din facturile emise iar conducerea spera ca gradul de recuperare a debitelor sa ajunga la 100 de procente. Directorul Florin Cutitei ii asigura pe brasoveni ca situatia din vara trecuta, cand locuitorii unei bune parti din oras au fost nevoiti sa se spele in lighean trei luni incheiate.
Cei care se indoiesc de eficacitatea si bunele intentii ale operatiei de preluare a CET-urilor de catre minister ar putea sa invoce faptul ca Guvernul urmareste in acest fel doar sa puna mana pe banii obtinuti din vanzarea certificatelor de emisii de CO2, pe care Romania le-ar putea tranzactiona pe piata energetica, in virtutea faptului ca tara noastra nu poate sa polueze atmosfera atat cat i-ar permite lotul alocat prin celebrul Protocol de la Kyoto.
In orice caz, indiferent ce se va decide in cazul CET, iniziativa ministrului Blaga este o buna ocazie de a resuscita subiectul Eco-Heat, firma cu 90% actiuni austriece, infiintata la Brasov tocmai pentru a prelua reteaua CET si de a se constitui intr-o alternativa viabila si performata de furnizare de agent termic catre consumatorii brasoveni.
Vifor Rotar