Mentinerea calendarului protestelor

Mentinerea calendarului protestelor

0 179

Cu toate asigurarile premierului ca, pana la treimea actualului secol, romanii o vor duce bine, sindicalistii nu vor sa renunte la calendarul protestelor. Si aceasta deoarece majoritatea sindicalistilor nu vor sa priveasca acel bine care va fi, purtand uniforme de ingerasi.
De aceea maine va exista o noua runda de negocieri pe marginea unui proiect de ordonanta privind salarizarea bugetarilor, propus de guvern.

Sindicalistii au declarat sambata, dupa discutiile cu premierul, ca isi mentin programul de proteste si ca se vor intalni maina din nou cu reprezentantii Guvernului pentru a analiza ordonanta de urgenta propusa de executiv, care sa corecteze discrepantele aparute in 2010 in salarizarea bugetarilor.
Sindicalistii spun ca proiectul de act normativ pregatit de Guvern pana maine trebuie sa clarifice modul in care vor fi date drepturile salariale neacordate dupa aplicarea Legii unitare, unii fiind sceptici ca documentul va rezolva problemele, pentru ca este facut „pe genunchi, in doua zile”.

„Protestele angajatilor din invatamant vor continua si ne vom intalni din nou marti la ora 15,00 pentru a analiza ordonanta propusa de guvern ce vizeaza acoperirea sumelor pierdute din salariile din invatamant”, a declarat presedintele FSLI, Aurel Cornea, la finalul discutiilor de sambata de la Ministerul Muncii cu reprezentantii Executivului.
„Acest act normativ nu poate rezolva problemele atat timp cat este facut pe genunchi, in doua zile. Atat timp cat Legea 330 se aplica unitar, fara a se tine cont de hotarari judecatoresti sau contracte colective de munca, veniturile sunt diminuate. In educatie au fost cazuri in care diminuarile au fost si de 700 de lei”, a mai spus Cornea.

Presedintele executiv al Spiru Haret, Marius Nistor, a declarat, la randul sau, ca primul ministru le-a propus in cadrul discutiilor sa nu se mai acorde majorari salariale in urma hotararilor judecatoresti, iar sumele economisite sa fie distribuite angajatilor din invatamant care au pierdut la salarii.
„Marti ne vom intalni pentru a vedea cum se vor face corectiile pe sectoare”, a mai spus Nistor.

Vicepresedintele BNS, Mihaela Neacsu, a explicat ca actul normativ ar putea reglementa acordarea unei sume de 500 lei la salariu, suma care ar urma sa reprezinte media dintre valorile de 600 lei si 400 lei care au fost scazute din salariile angajatilor in primele doua luni din 2010. Ea a adaugat ca termenul stipulat pentru aparitia normelor de aplicare a proiectului de act normativ privind acordarea drepturilor neacordate, care va fi prezentat marti sindicatelor, este de 45 de zile.”

In opinia sindicalistilor, bugetarii care au veniturile diminuate dupa aplicarea Legii salarizarii unitare ar putea reveni la vechile venituri, masura urmand sa fie prevazuta in proiectul de act normativ.

Guvernul va propune sindicatelor un proiect de ordonanta de urgenta prin care sistemul de salarizare in sectorul bugetar sa fie aplicat unitar pentru toate categoriile de personal, in interiorul unei mase salariale a carei valoare sa fie mentinuta la nivelul celei din 2009, a declarat premierul Boc.
In schimb, reprezentantii sindicatelor au mai spus ca vor mentine programul de proteste pentru a demonstra ca in toata tara exista nemultumiri legate de salariul minim, de legea pensiilor si salarizarea unitara, precum si de problemele din invatamant, si au precizat ca vor protesta in fata Guvernului pe 25 martie.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.