Cu dragoste, despre fondurile europene, (1) Care-i treaba cu fondurile europene?

Cu dragoste, despre fondurile europene, (1)
Care-i treaba cu fondurile europene?

0 135

De multe ori auzim ca Romania nu reuseste sa absoarba fonduri europene, ca nu avem proiecte, nu avem capacitate, bla, bla. In campania electorala din Anul 2000, un candidat brasovean pentru Senat, in lipsa de alte idei, povestea prin sate ca sunt bani europeni sa-i intorci cu furca, doar ca trebuie “accesati”. E plin de obida romanul de rand, plin de ciuda si repeta si el ce aude: bani sunt, trebuie sa-i accesam, n-avem proiecte! Si da si ba!
Dar care-i treaba cu fondurile europene? Povestea nu-i facila, dar nici foarte complicata si nici prea indepartata de Autostrada “Transilvania”, pe care compania Bechtel o “rezolva” cu de trei ori cat face, castigand bani frumosi chiar si atunci cand nu se lucreaza la autostrada – penalizari pentru neplata la timp a lucrarilor deja executate (care pana la urma se achita, dar… contractul e contract).
Ar trebui sa incep cu inceputul, sa povestim despre cotizatia Romaniei si fondurile atrase. Ar trebui sa inghitim galusca cea mare si sa vorbim despre 2008 cand Romania a primit de doua ori cat a cotizat. Prefer ca rastorn schema compunerii si sa intru pe undeva pe la cuprins.
Asadar, in anul 2010, luna martie, Regiunea 7 Centru (Judetele Brasov, Sibiu, Covasna, Harghita, Alba si Mures) situatia Programului Operational Regional se prezinta astfel:
– pentru Axa prioritarã 2 – Îmbunãtãþirea infrastructurii regionale ºi locale de transport, care finanteaza drumuri judetene si strazi urbane, s-au terminat fondurile alocate pana in 2013 SI LA NIVEL DE REGIUNE SE FINANTEAZA 14 PROIECTE (din 6 judete!) Si pentru acest tip de investitii nu sunt alocati alti bani pe niciun alt program.
– pentru Axa prioritara 3, Domeniul major de intervenþie 3.4 – Reabilitarea /modernizarea/ dezvoltarea infrastructurii educaþionale preuniversitare, universitare ºi a infrastructurii pentru formare profesionalã continuã, care finanteaza investitii in infrastructura de invatamant (scoli, licee, universitati, constructii, reparatii, dotari) s-au terminat banii si SI LA NIVEL DE REGIUNE SE FINANTEAZA 24 PROIECTE, deci, in medie, 4 institutii de invatamant de fiecare judet! Pentru localitatile rurale, au fost ceva banuti pentru scoli in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala, dar aici situatia e hilara: cine a vrut scoala, nu a putut cere bani pentru scoala, datorita unei interpretari abuzive, zic eu, a sintagmei de proiect integrat, care se puncta in plus; concret, vroiai bani pentru scoala, faceai vreun kilometru de canalizare, 1 kilometru de drum, o turla de biserica, o scoala, o sobita pentru cantina sociala, asta ca sa ai puncte multe, sa prinzi un loc pe podium. Proiect integrat ar fi fost daca rezolvai dintr-o suflare un drum, o canalizare si iluminat public pe marginea drumului, sa nu strici drumul cand faci canalizarea sau reteaua de iluminat! Dar iluminatii nostri au hotarat altfel!Basca faptul ca trebuia sa fii declarat in scriptele guvernamentale sarac lipit pamantului, ca si saracia se puncta si daca tranteai si-un panou solar, macar unul, frectie la un picior de lemn, era si mai bine! In aceste conditii scoala a ramas aproape cum a fost!
– pentru Axa prioritara 5 Domeniul major de intervenþie 5.1 – Restaurarea ºi valorificarea durabilã a patrimoniului cultural, precum ºi crearea/modernizarea infrastructurilor conexe s-au terminat banii si LA NIVEL DE REGIUNE SE FINANTEAZA 5 PROIECTE, deci nici macar unul de fiecare judet, in conditiile in care cele 6 judete abunda de monumente care tipa sa fie salvate!
– pentru Axa prioritara 5 Domeniul major de intervenþie 5.2 – Crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor naturale ºi creºterea calitãþii serviciilor turistice s-au terminat banii si LA NIVEL DE REGIUNE SE FINANTEAZA 16 PROIECTE, adica 2,66 proiecte pe judet, in 6 judete cu mare potential turistic!
Pentru domeniile de maxim interes, banii s-au cam terminat. Si gradul de absorbtie este infim, de sub 8%! De ce? (va urma, inclusiv cu picanterii)

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.