Cresterile preturilor la carburanti, continua!
Romania a inregistrat in primele doua luni printre cele mai mari scumpiri de pe piata Uniunii Europene in domeniul produselor petroliere
Accizele si cotatia internationala a titeiului au scumpit pretul la pompa al carburantilor vanduti in statiile de distributie din tara noastra. In UE, tendinta din primele luni ale anului a fost de crestere, insa cu putine exceptii cu peste 10%. Romania a fost intrecuta doar de Grecia si Suedia.
Cel mai mare jucator de pe piata de distributie de carburanti din Romania, Petrom, a scumpit saptamana trecuta benzina si motorina cu 6 bani pe litru, dupa o succesiune de trei alte majorari de pret in ultimele 30 de zile. Masura vine pe un trend crescator intalnit si in statele membre ale Uniunii Europene, pe fondul unor cotatii mai ridicate ale titeiului pe pietele internationale de la inceputul anului.
Astfel, pretul carburantilor comercializati de Petrom este in prezent cu 15% mai mare decat la finele lui 2009. O contributie esentiala la aceasta evolutie a avut-o majorarea taxelor si a accizelor la 1 ianuarie 2010. Pentru acest an, acciza este calculata la un curs leu/euro de 4,26, fata de 3,73 cat a fost stabilit pentru 2009. Din aceasta cauza, in prima zi din 2010, pretul benzinei Petrom a sarit cu 27 bani/litru si cel al motorinei cu minimum 4%, biodiesel cu 22 bani/litru.
De atunci, prin cresteri succesive, benzina si motorina de la Petrom au ajuns sa coste cu 22 de bani mai mult, din cauza unei cresteri cu aproape 15% a pretului barilului de titei, de la 70 la 80 de dolari.
Majorarile de pret de la Petrom au fost insotite intotdeauna de masuri similare si la celelalte companii din piata de distributie: Rompetrol, Lukoil, Mol, Agip.
La Rompetrol, societate controlata de kazahii de la KazMunaiGaz, benzina Efix 95 este mai scumpa cu 13,1% decat la sfarsitul anului trecut, iar motorina Efix Diesel cu 11,7%.
La Lukoil benzina Euroluk are un pret cu 14,6% peste cel din decembrie, iar motorina Super L Diesel cu 13,5%. Pentru prima oara din 2008, pretul litrului de benzina a trecut de un euro si cel al motorinei se apropie vertiginos de acest nivel.
In urma cu doi ani, pragul psihologic a fost trecut, in conditiile in care cursul leu/euro era jos, de 3,33, iar cotatia internationala a barilului de petrol atingea un record de 147 de dolari. Companiile petroliere interne se ghideaza dupa pretul mondial al titeiului pentru ca, in afara de Petrom care isi asigura o bu¬na parte din materie prima din productia proprie, achizitioneaza petrol din import.