PD-L ramane fara cratima

PD-L ramane fara cratima

0 171

Ca niste boieri care vor sa arate cat se respecta si cat trebuie sa fie, pe chestia asta, respectati, cu mutrele fardate cu suficienta bolnavicioasa, iata ca s-au prezentat si grangurii PD-L sa-si stabileasca viitorul.
Cu toate ca se astepta ca intrunirea sa fie un five o’clock tea, ea s-a intins pe cateva ore bunicele pentru ca aceasta formatiune politica are, san u uitam, doua aripi: una democrata si una liberala. Doua aripi cu batai in contratimp, ceea ce se vede si din proasta conducere a tarii. Caci tamplarul Boc nu a avut cum invata, pe islazul natal, mecanica fina a conducerii unui mecanism politic, ci doar modul in care se gainateaza gastele.

Ieri a venit si randul PD-L sa stabileasca urmatorii pasi, in principal alegerile interne si tot tacamul din jurul acestora.
Astfel, sedinta Colegiului Director de ieri a stabilit ca pe data de 15 iulie va avea loc Conventia Nationala, iar pe 9 aprilie se va alege noul statut al partidului.
In context, Stoica vrea alegerea prim-vicepresedintilor PD-L pe lista, Anastase si Stolojan cer uninominal.

Comisia de statut va supune atentiei o organigrama a conducerii care, pe langa presedinte, cuprinde patru posturi de prim-vicepresedinti, 15 de vicepresedinti, un secretar general, ºase secretari executivi si opt secretari pe domenii specifice, acestia urmand sa reprezinte „Guvernul din umbra” al partidului pentru a forma specialisti pentru guvernare.

Membrii Colegiului trebuie sa decida si daca cei patru prim vicepresedinti si secretarul general vor fi alesi uninominal, sau pe o lista a celui care va castiga presedintia partidului.
Modalitatea de alegere a celor patru prim-vicepresedinti ai PD-L imparte partidul intre cei care doresc vot uninominal, precum Theodor Stolojan si Roberta Anastase, care par a face parte din curentul majoritar, si cei care doresc lista, precum Valeriu Stoica.

Inaintea Colegiului Director de ieri, opiniile in PD-L privind procedura de alegere a conducerii partidului la Conventia Nationala sunt impartite. Pe de o parte, sunt cei care doresc ca toate persoanele din conducerea partidului sa fie alese uninominal, in timp ce altii sustin o varianta apropiata de prevederile statutare actuale. In speta, este vorba ca prim-vicepresedintii sa fie alesi pe o lista inchisa, la propunerea celui care va castiga sefia partidului.

Preferinta pentru alegerea celor patru prim-vicepresedinti odata cu presedintele este optiunea vicepresedintelui PD-L Valeriu Stoica.
„Eu sustin ca cei patru prim-vicepresedinti sa fie numiti la propunerea celui care va prezenta la Conventia Nationala motiunea castigatoare. Atentie, acest lucru se aplica doar la prim-vicepresedinti, nu si la secretarul general care cred ca ar trebui ales uninominal”, a declarat Valeriu Stoica.

Pe de alta parte, presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, crede in oportunitatea alegerilor uninominale.
„Sunt argumente pro si contra pentru fiecare pozitie. Eu una am sustinut votul uninominal. Un vot pe lista pentru prim-vicepresedinti ar fi in ideea ca acestia patru sa sustina demersurile presedintelui si sa faca o echipa unita la conducerea partidului”, a declarat Anastase.

Un alt partizan al votului uninominal generalizat este prim-vicepresedintele Theodor Stolojan.
„Eu mi-am exprimat de mai multe ori optiunea de a lasa la latitudinea participantilor la Conventia Nationala, care vor fi in numar destul de mare, de circa 1.800, cifra este doar estimativa, sa poata alege prin vot uninominal intreaga conducere”, a declarat Stolojan..
El a admis ca, in cadrul comisiei de statut , pozitia majoritatii a fost in favoarea tezei contrare, insa a evitat sa faca un pronostic asupra deciziei care va fi luata in Colegiul Director. Democrat-liberalul a precizat ca sustinatorii tezei votului pe lista au invocat, in cadrul discutiilor, necesitatea constituirii unei echipe unite care sa gestioneze activitatea curenta a partidului.
„Este si vorba de faptul ca cei patru vor fi potentialii viitori presedinti ai partidului, sefi ai statului sau prim-ministri si trebuie sa intruneasca o serie de calitati care reies mai greu in urma votului dintr-o Convenþte”, a adaugat Stolojan.

Pe de alta parte, conform unor surse democrat-liberale, curentul majoritar in partid ar fi ca si cei patru viitori prim-vicepresedinti sa fie alesi uninominal, varianta cea mai probabila fiind ca membrii Colegiului Director sa voteze in acest sens.
„Daca prim-vicepresedintii candideaza tot pe lista, ce rost mai are atunci sa organizam alegeri in partid?”, a spus un democrat-liberal.

Colegiul Director este chemat sa se pronunte si asupra datei Conventiei Nationale, fiind vorba de doua variante de lucru: mai sau septembrie.
Roberta Anastase spune ca discutiile au vizat daca este oportun ca alegerile la varf sa aba loc in mai, pe actuala structura a partidului, sau in septembrie, cand va fi fost finalizate alegerile interne in organizatiile de la baza partidului.
In schimb, Stolojan a invocat un considerent in sprijinul organizarii Conventiei in mai.
„Daca facem Conventia in toamna, se vor face alegeri in organizatiile judetene, iar în cele cu rezultate mai putin bune exista riscul reproducerii actualelor conduceri”, a spus Stolojan.

De-o fi una, de-o fi alta, se pare ca tot mai multi romani s-au saturat de ciori vopsite si de lupi moralisti, cu parul samponat si pieptanat cu zbenghi in frunte.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.