Sibiul, model de buna adminitrare a turismului

Sibiul, model de buna adminitrare a turismului

0 131

Centrul vechi al orasului transilvanean Sibiu, din centrul Romaniei, este una dintre bijuteriile tarii si un model pentru nivelul de trai si buna administrare turistica, transmite El Nuevo Heraldo in cadrul unui reportaj turistic.
Pe mainile primarului Klaus Iohannis, care face parte din minoritatea germana a tarii, Sibiul a stiut sa imbine respectul pentru istoria seculara si modernizare. ‘Este un centru viu, folosit de locuitorii Sibiului pentru distractii si mers la cumparaturi; aici au loc multe evenimente culturale’, spune Iohannis, care a fost reales deja de doua ori, de cand a ajuns la primarie, in anul 2000. Primarul, a carui administrare este considerata un model de eficienta in toata tara, crede ca ‘nu serveste la nimic un centru istoric reabilitat si frumos, daca nu este folosit de localnici si turisti’.

Pe strazile pietruite – curate si fara trafic, asa cum se petrece in putine orase romanesti – trec in fiecare an mii de turisti, care gasesc in acest burg vechi al fostului imperiu austro-ungar acelasi aer central european ca in Praga, Viena ori Trieste. Spanioli, francezi, germani, italieni – toti cutreiera strazile, printre casele perfect vopsite, unde isi beau cafelele, la picioarele turnurilor orasului.

Sibiul a fost fondat de colonistii germani veniti din zona Rinului in secolul XIV, cand se obisnuia ca aici sa se importe mana de lucru eficienta si mercenara, pentru prosperitatea si apararea frontierelor. Orasul s-a numit Hermannstadt, si cu acest nume a devenit si capitala Transilvaniei pe timpul Imperiului – cand a fost ridicat si centrul istoric ce ii seduce azi pe turisti. In secolul 20, a devenit a treia asezare care a avut iluminare electrica in Imperiu, si a doua care introducea in circulatie tramvaiul electric.

La sfarsitul primului razboi mondial, zona a devenit parte a statului roman – atunci si-a luat numele actual, Sibiu. Lunga noapte a comunismului, care s-a abatut asupra Romaniei la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, a umplut Sibiul de tristete si intunecare, noteaza publicatia mentionata, amintind cum au fost impinsi locuitorii de origine germana catre emigrarea in Germania – in schimbul marcilor cerute de dictatorul Nicolae Ceausescu pentru a le permite plecarea.

Sasii au disparut din Sibiu, insa mostenirea lor a ramas vie in case, biserici, turnuri si muzee. “Centrul istoric al Sibiului si-a recuperat stralucirea cea veche dupa importantele lucrari de reabilitare facute dupa anul 2000”, mai spune primarul Iohannis. Iar orasul a revenit in inima Europei cand, in 2007, odata cu intrarea Romaniei in UE, a fost desemnat, alaturi de Luxemburg, capitala culturala europeana.
Sursa: AGERPRES

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.