Revolutia s-a facut (si) din texte

Revolutia s-a facut (si) din texte

0 149

Pe baricadele Revolutiei din ’89 s-o fi luptat cu bate, cu pietre sau cu mainile goale, dar mai ales s-a luptat cu…texte. E drept ca textele au ramas materialul de lupta si mult dupa terminarea Revolutiei, cand frazaria gaunoasa recitata de emanatii evenimentului si de toata sleahta de politruci si profituri ne-au otravit urechile ani de zile mai apoi. Tot textele sunt cele care fac audientele in studiourile televiziunilor de astazi, unde se conduce tara mai abitir decat in Palatul Victoria.
Dar seria textelor a inceput in 22 decembrie 1989, undeva pe la pranz, cand Televiziunea Romana, principalul mijloc de propaganda si minciuna in masa in regimul ceausist, a intrat in mainile revolutionarilor. Trebuie ca era ceva necurat cu locatia in sine, pentru ca mistificarea a continuat nestingherita din studiourile 4 si 5 de unde li s-a livrat romanilor Revolutia in direct si de unde marii manipulatori ai natiei i-au transmis mesaje din cele mai otravite. Unii din nestiinta vorbitului in fata camerei sau din buimaceala in care s-au trezit ca trebuie sa se adrese poporului din apartamente, conectat la televizor, fara sa stie ce sa-i spuna mai bine ca sa evite varsarea de sange si victimele inutile. Altii au vorbit insa stapanind perfect stiinta infestarii auditive si vizuale, constienti de puterea coplesitoare a discursurilor trimise din inima TVR, de acolo de unde romanii au primit timp de decenii traducerea de aur a vietii lor cenusii. Marii vorbeti ai patriei, cei care au continuat apoi ani in sir sa debiteze texte intru incetosarea deplina a filmului despre evenimentele din ’89, atunci au inceput sa-si descopere calitatile de flecari patrioti si revolutionari.
Si asa au tinut-o, iar unii dintre ei o mai tin si astazi. Ziarul „Adevarul” si emisiunea „Nasul” au ajuns cu dezvaluirile despre Revolutia la primele transmisii TVR de dupa preluarea puterii de catre un grup de oameni de bine. Ale caror texte viitoare au fost prefatate de interventia unui individ batraior si ciufulit, cu ochelari cu rame groase la fel de batrane – Teodor Brates pe numele sau, director-adjunct la TVR de atunci – care a fost invitat de revolutionari sa intre in direct cu tara pentru ca…avea texte.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.