PE, sesiune plenara!

PE, sesiune plenara!

0 122

Puncte esentiale ale sesiunii plenare:
• Bugetul 2011,
• Parlamentul isi stabileste prioritatile,
• Deputatii discuta cu Jean-Claude Trichet despre guvernanta economica,
• Mai mult sprijin pentru integrarea romilor,
• Calitatea produselor agricole: deputatii solicita adoptarea unei legislatii

Bugetul 2011: Parlamentul isi stabileste prioritatile
Imbunatatirea situatiei tinerilor, redresarea economica si cercetarea vor fi prioritatile bugetului UE pentru anul viitor, conform propunerii de rezolutie care va fi supusa la vot joi. Deputatii ar trebui de asemenea sa creasca presiunea asupra celorlalte institutii atat pentru a da Parlamentului mai multa putere in stabilirea Serviciului european de actiune externa (SEAE), cat si pentru lansarea mult asteptata a revizuirii bugetului multianual.
Referitor la politica privind tineretul, Parlamentul doreste sa promoveze studierea limbilor straine, antreprenoriatul si mobilitatea pentru tineri. In vederea redresarii economice, Parlamentul cere ca Uniunea sa furnizeze mai multe fonduri pentru cercetare si inovare, in special in domeniul ecologiei, al tehnologiilor, precum si mai multe proiecte pilot pentru intreprinderile mici si mijlocii din zonele rurale.
Procedura bugetara pentru 2011 este prima in care Parlamentul poate co-decide impreuna cu Consiliul asupra intregului buget. Prioritatile stabilite de Parlament ar putea influenta formularea proiectului de buget de catre Comisia Europeana – primul pas al procedurii bugetare anuale -, care va fi prezentat la sfarsitul lunii aprilie 2010.
Pentru crearea Serviciului european de actiune externa (SEAE), Parlamentul va face uz de procedura bugetara pentru a se asigura ca va obtine dreptul de control democratic asupra noului Serviciu extern. In proiectul de rezolutie se subliniaza ca „in temeiul tratatului si in conformitate cu intentia comuna de a spori implicarea PE in configurarea si gestionarea relatiilor externe ale UE, (PE) isi va exercita pe deplin functia de control asupra bugetului si de control bugetar asupra SEAE”.

Deputatii discuta cu Jean-Claude Trichet despre guvernanta si problemele zonei euro
Guvernanta economica si politica monetara vor fi temele principale ale dezbaterii anuale privind euro pe care deputatii o vor avea joi, in prezenta presedintelui Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet. Deputatii vor vota de asemenea trei rezolutii privind zona euro si finantele publice, activitatea BCE in 2008 si numirea vice-presedintelui BCE.
Jean-Claude Trichet va prezenta activitatea BCE din 2008, explicand deciziile si strategiile bancii. Deputatii vor vota apoi asupra raportului lui Edward Scicluna (S&D, MT), care include o rezolutie pe aceeasi tema. Proiectul de rezolutie face aprecieri cu privire la rolul BCE in recenta criza financiara, referindu-se in special la faptul daca scaderile ratelor dobanzilor operate de BCE au fost suficient de radicale si subliniind ca lichiditatile suplimentare injectate de Banca nu au avut destinatia adecvata.
In ceea ce priveste situatia post-criza, propunerea de rezolutie avertizeaza asupra faptului ca BCE ar trebui sa se abtina de la o reactie exagerata la riscul de inflatie, astfel incat sa nu distruga sansele de redresare economica. Deputatii solicita de asemenea mai mult sprijin pentru statele membre care nu fac parte din zona euro.
Propunerea de rezolutie referitoare la zona euro si finantele publice prevede o modernizare a cadrului Uniunii Economice si Monetare (UEM) si a guvernantei economice in zona euro, in special prin angajamente de coordonare cu caracter obligatoriu intre statele membre. In rezolutie se precizeaza, de asemenea, ca reducerea deficitelor si a datoriilor reprezinta numai o parte a solutiei la actualele dezechilibre si se solicita o examinare mai atenta a statisticilor din tarile care doresc aderarea la zona euro. In plus, in rezolutie se avertizeaza asupra concentrarii in exclusivitate pe moderarea salariala ca mijloc de reducere a deficitelor deoarece un nivel scazut al salariilor duce la scaderea cresterii economice.
In final, deputatii vor vota o rezolutie pregatita de Sharon Bowles (ALDE, UK) in numele Comisiei pentru afaceri economice si monetare privind numirea de catre Consiliu a lui Vitor Constancio in functia de Vice-presedinte al BCE.

Deputatii solicita mai mult sprijin pentru integrarea romilor
Deputatii doresc ca fondurile europene destinate integrarii romilor sa fie mai bine utilizate. Numarand aproximativ zece milioane de persoane, romii constituie cea mai mare minoritate etnica din Europa, dar ei sunt adesea exclusi din punct de vedere social si discriminati. In preajma celui de-al doilea summit european dedicat situatiei romilor, care va avea loc la 8 aprilie la Córdoba, deputatii vor vota joi o rezolutie pe aceasta tema.
Acest vot este urmarea unei intrebari orale initiata de grupul S&D si dezbatuta in cadrul sesiunii plenare precedente. Conform deputatilor, fondurile europene destinate favorizarii integrarii romilor nu au decat un „efect limitat” la fata locului. Deputatii arata de asemenea ca romii continua sa fie victimele excluziunii explicite sau implicite. Cu titlu de exemplu, nivelul somajului in randul romilor este cu mult mai mare decat pentru restul populatiei.
Raportul elaborat de Giancarlo Scottà (EDF, IT) arata ca politica UE in domeniul calitatii poate aduce o mai mare competitivitate si valoare adaugata economiei regiunilor europene; acest raport face parte din dezbaterea mai larga a Parlamentului European cu privire la viitorul Politicii Agricole Comune (PAC)si vine ca raspuns la Comunicarea Comisiei privind politica in domeniul calitatii produselor agricole.
Un amendament controversat a fost adoptat de Comisia pentru agricultura, prin care se solicita lansarea unei dezbateri privind reintroducerea standardelor de comercializare pentru marimea, forma si culoarea fructelor si a legumelor. Astfel de reguli fusesera introduse in 1988 pentru reducerea costurilor si facilitarea comertului si au fost eliminate in 2009, pentru reducerea birocratiei, cresterea posibilitatilor de a alege pentru consumatori si reducerea cantitatii de deseuri.
Mentinerea sistemului actual al indicatiilor geografice (IG), stabilirea unui registru multilateral cu caracter juridic obligatoriu pentru IG in cadrul Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC) si introducerea „locului de provenienta agricola” pe etichetele produselor primare se numara de asemenea printre propunerile incluse in raport de Comisia pentru agricultura.

Alte puncte ale ordinii de zi:
• Securitatea aeriana in afara spatiului UE
• Stadiul initiativei cetatenesti
• Situatia din Tibet
• Reducerea impactului crizei economice asupra tarilor in curs de dezvoltare
• Pozitia Parlamentului la Consiliul European
Lupta impotriva tuberculozei in Europa

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.