Reactia la situatiile nedrepte
Tuturor ni s-a intamplat sa simtim la un moment dat ca suntem nedreptatiti. Si numai bine nu ne-a fost. Adesea, multi oameni incearca sa ia atitudine pentru a indrepta raul facut de altii. Acum, cercetatorii stiu de ce.
Specialistii americani si irlandezi au descoperit centrul din creier responsabil de actele justitiare, releva LiveScience.
Oamenii de stiinta de la Universitatea Rutgers din New Jersey (SUA) spun ca rezultatele arata ca reactionam mai puternic la situatiile nedrepte legate de aspecte banesti. Astfel, s-ar putea explica de ce ne pasa si de situatia financiara a altora.
„Creierul nostru nu reflecta numai propriile noastre scopuri. De asta ne pasa ce se intampla cu alti oameni, desi situatiile prin care trec acestia nu ne afecteaza direct”, a declarat psihologul Elizabeth Tricomi, care a condus echipa de cercetare.
Oamenii de stiinta au cerut unor voluntari sa se gandeasca la posibilitatea de a transfera o suma de bani unor persoane ce aveau mai putine resurse financiare, precum si la posibilitatea de a primi bani de la cei ceva mai bogati decat ei. Apoi, le-au monitorizat activitatea nucleului striat si a cortexului prefrontal, zone ce se activeaza in vederea evaluarii recompenselor.
Cand persoanele studiate au avut un sentiment de echitate, aceste regiuni ale creierului au fost stimulate. In schimb, sentimentul ca un act de nedreptate a fost comis a dus la reducerea activitatii acestor zone.