Un sfert dintre studenti fac studii POST-UNIVERSITARE

Un sfert dintre studenti fac studii POST-UNIVERSITARE

0 130

A face o facultate in Romania nu inseamna a-ti aprofunda cunostintele, ci a obtine o diploma (iar unii sunt dispusi sa faca orice pentru asta!), acesta fiind este principalul si singurul scop pentru care unii absolventi de liceu se inscriu la o facultate.
Este cunoscut, de asemenea, faptul ca fara acel subpunct in CV, nimeni nu te cheama la un interviu pentru a vedea daca ai fi capabil sa indeplinesti cerintele postului respectiv.
Asa ca, in Romania, apar intelectuali pe banda rulanta care reusesc, fara a acumula prea multe cunostinte, sa absolveasca o astfel de institutie de invatamant superior si sa arate societatii ca dispun de un anumit de bagaj de cunostinte, mai plin sau mai gol.
De aceea, multi angajatori nu mai sunt deloc impresionati de cei 3/4 ani petrecuti in universitate si cer deja putin mai multe lucruri de la viitorul lor angajat: experienta profesionala, anumite abilitati, dar si studii aprofundate post-universitare.
Insa, acest lucru este mai rar intalnit in randul absolventilor de facultati.
Doar o treime dintre acestia aleg sa-si continue studiile, cea mai la indemana forma fiind programele de master, iar cea mai greu accesibila fiind cursul de MBA.
Astfel, doar un sfert dintre absolventii de facultate aleg un master, si intr-o proportie de 2% au sansa continuarii studiilor printr-un program de MBA, potrivit unui studiu realizat de compania de cercetare de piata GFK Romania.
Majoritatea celor care isi continua studiile o fac in primii trei ani de la absolvirea facultatii, iar aproape jumatate dintre ei mai opteaza pentru o facultate cursuri postuniversitare sau master.
Studiul mai arata ca tinerii supra-scoliti lucreaza de obicei in companii private, cu mai mult de 50 de angajati.
Pasiunea pentru un domeniu si dorinta de perfectionare sunt principalele motive care ii determina pe tinerii universitari sa isi continue studiile dupa absolvirea primei facultati. Pentru un sfert dintre cei care si-au aprofundat pregatirea, factorul hotarator a fost obtinerea unui job mai bine platit.
Studiul a fost realizat pe un esantion de 600 de respondenti intre 18 si 44 ani din mediul urban care au absolvit un liceu sau facultate. Esantionul este reprezentativ pentru populatia tinta, cu o eroarea maxima de 4%. GfK este liderul pietei de cercetare din Romania. Compania este prezenta pe piata locala de opt ani.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.