45 km/h ca sa nu poluam Brasovul
Este viteza legala cu care se va circula in Brasov, dupa ce consilierii locali au votat planul de actiune pentru reducerea zgomotului ambiental, elaborat de INAR Brasov. Specialistii institutului au constatat ca trei sferturi dintre soferii brasoveni obisnuiesc sa calce pedala de acceleratie mult peste limita legala de 50 km/h. Reducerea vitezei la 45 km/h si montarea de radare cu fotografiere in principalele intersectii ar garanta, in opinia INAR, diminuarea poluarii fonice in Brasov.
Masuratorile facute de INAR la Brasov arata ca, intr-o zi obisnuita, 70,65% din soferii care se deplaseaza pe B-dul Alexandru Vlahuta depasesc viteza legala de 50 km/h. Mai grav este ca aproape 2.000 dintre ei circula chiar cu mai mult de 80 km/h. Aceeasi situatie se inregistreaza si pe alte artere rutiere intens circulate cum sunt Calea Bucuresti sau bulevardul Aurel Vlaicu, pentru ca soferii speculeaza faptul ca depasirea vitezei cu 10 km nu intra sub incidenta legii. Planul de actiune pentru prevenirea si reducerea zgomotului ambiental in municipiul Brasov este un demers de implementare a Directivei europene 2002/49m, care obliga autoritatile locale sa intocmeasca harti strategice de zgomot si sa ia masuri pentru reducerea poluarii fonice in oras.
Pana in anul 2012, municipalitatea brasoveana intentioneaza sa determine reducerea zgomotului pe strazi in timpul zilei de la 70 decibeli cat se inregistreaza in prezent la 65 de decibeli, urmand ca pe timp de noapte limita permisa sa scada de la 60 la 50 de decibeli. O alta masura propusa este obligarea firmelor care desfasoara activitati de aprovizionare si comunale in zona centrala si in celelalte zone dupa ora 21.00 sa se doteze cu autovehicule usoare, de dimensiuni mici cu greutate totala de maximum3,5t. S-a propus, de asemenea, restrictionarea circulatiei motociclistilor in „centrul istoric” intre orele 21.00 si 6 dimineata.
La votul in sedinta de Consiliul Local de aseara, proiectul a intampinat oarece opozitie din partea consilierului local PSD Minerva Gurgu. Care a pus o intrebare pertinenta, in conditiile in care studiul INAR recomanda folosirea unui asfalt fonic pentru strazile Brasovului, mai scump cu circa 35 de euro mp decat cel conventional care s-a turnat deja. In conditiile in care toate arterele considerate de mare poluare au fost deja asfaltate, consilierul Gurgu se intreba daca votarea proiectului INAR nu va impovara excesiv bugetul municipiului, care este indatorat oricum pentru sumele imprumutate pentru asfaltarea de tip conventional.
Nimeni n-a lamurit-o pe duduia Gurgu.
Vifor Rotar