Criza economica creste numarul ABSENTELOR in scoli

Criza economica creste numarul ABSENTELOR in scoli

0 131

Criza economica face victime colaterale cara mai de care mai neasteptate. Pe langa patroni, angajati sau intermediari, criza face victime si in randul scolarilor din Romania. Da, ati citit bine! Potrivit unui studiu realizat de Educatia 2000 plus si Unicef, impinsi de la spate de lipsa banilor, parintii prefera sa-si trimita copiii la munca, nu la scoala. Astfel absenteismul scolar a crescut cu 10 procente, ca urmare a crizei, iar de aici la abandonul scolar nu e decat un pas.
Potrivit Unicef, abandonul scolar anual pe ciclurile primar si gimnazial a fost, in anul scolar 2007-2008, de 1,9%. Cei mai multi copii care au abandonat scoala provin de la gimnaziu. Asa cum era de asteptat, elevii din mediul rural au fost cei mai afectati de acest fenomen. Cele mai afectate judete sunt Ilfov, Calarasi, Constanta, Tulcea, Braila si Ialomita.
Motivele acestei situatii sunt nenumarate, dintre cele mai imortante fiind: fete mai mari care trebuie sa stea acasa cu fratii mai mici, baietii care merg la muncile campului sau elevii care isi formeaza deja o familie la varsta de 13-14 ani. Mare parte dintre acesti copii provin din familii dezorganizate sau foarte sarace. Unii dintre parinti au facut doar cateva clase, iar interesul ca propriii lor copii sa urmeze o scoala nu este foarte mare. La abandon scolar se inscriu si copiii care au parintii plecati in strainatate. Potrivit studiului, un sfert dintre parinti sau tutorii legali nu se intereseaza de rezultatele elevilor.
Factorii care duc la cresterea abandonului scolar sunt: dificultatile materiale, modelul educational oferit de parinti si de frati, dezorganizarea familiei, implicarea in activitati aflate la limita legii, intrarea pe piata muncii, increderea scazuta in educatie. Asa deci: Haosul continua!!

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.