La Senat PNL a depus motiunea pe tema Educatiei
Liberalii au depus in Senat, motiunea simpla intitulata „Educatia – de la supravietuire la colaps”. Cei 41 de senatori PNL si PSD, semnatari ai motiunii, sustin ca situatia din sistemul educational din Romania s-a agravat ca urmare a „lipsei de viziune strategica, a lipsei de transparenta si de capacitate manageriala ale Guvernului Boc”.
„Din pacate, astazi, in Romania, prestatiile primului-ministru si ale ministrului Educatiei fata de tot ceea ce inseamna sui-generis Educatie sunt (…) aproape de zero, daca ne raportam la orice grila sau sistem de evaluare folosit de dascali la notarea elevilor. (…) Este promovata o atitudine de dispret si aroganta fata de corpul didactic, fata de elevi si studenti, fata de parinti”, sustin semnatarii motiunii, care acuza, totodata, actualul Guvern de lipsa de interes in reformarea sistemului educational.
Initiatorii motiunii simple afirma ca situatia din sistemul de invatamant poate fi tradusa prin intrebarea „cunoasteti vreun profesor care moare de foame in Romania?”.
Potrivit liberalilor si celor 18 senatori PSD semnatari ai motiunii simple a PNL, „reforma” ministrului Daniel Funeriu este „gresita”, fiind reprezentata de „disponibilizari ale cadrelor didactice, salarii mai mici, diminuarea resurselor si investitiilor din educatie, precum si prin lansarea unui proiect de lege a educatiei care este sub nivelul nevoilor Romaniei”.
Referitor la proiectul legii educatiei, initiatorii motiunii sustin ca este redactat intr-o „maniera netransparenta” si ca nu respecta „spiritul” Pactului National pentru Educatie, semnat in 2008 de toate partidele parlamentare, care stabilea necesitatea unei strategii comune pe termen lung (2009 – 2015) si asumarea unor obiective, printre care alocarea a cel putin 7% din PIB pentru educatie si cercetare, cresterea de cinci ori a productiei stiintifice si triplarea indicelui global de inovare, transformarea corpului didactic intr-o elita profesionala a natiunii, situarea performantelor elevilor romani la testele internationale in topul primelor 10 tari ale lumii.
De asemenea, in documentul citat se arata ca sistemul educational romanesc risca sa fie politizat.
In incheierea motiunii, semnatarii subliniaza ca este necesara elaborarea unui alt proiect de lege a educatiei – „de catre persoane cu inalta competenta si care sa tina seama de interesul public”.
Sursa: AGERPRES