Studentii modifica Legea Educatiei

Studentii modifica Legea Educatiei

0 123

Studentii vor sa modifice controversata lege a Educatiei a carei amanare a mai fost amanata cu o saptamna, date fiind articolele „cu erori” care nemultumesc pe marea majoritate a celor implicati in sistemul de invatamant romanesc.
Reprezentantii Uniunii Nationale a Studentilor din Romania (UNSR) s-au intalnit cu studentii senatori din zece centre universitare si au semnat o rezolutie asupra proiectului Legii Educatiei Nationale.
Studentii considera necesar ca invatamantul superior sa fie finantat cu doua procente din PIB.
Universitatile trebuie sa aiba autonomie universitara, precum si libertate academica asa cum se precizeza in articolul 110, totusi chiar daca este specificat acest lucru in lege, autonomia este incalcata flagrant in alte articole, spun studentii.
Nu dorim ca managementul universitatilor (facultatilor) sa se stabileasca in mod corporatist, ci prin alegeri colegiale. Studentii trebuie sa aiba un cuvant de spus in alegerea celor care decid pentru ei”, se arata in rezolutia UNSR.
Ministerul Educatiei este un fel de suveran, poate infiinta si desfiinta facultati, ceea ce reprezinta o noua grava incalcare a autonomiei universitare, aceasta decizie trebuie sa fie luata numai dupa consultarea si aprobarea Senatului.
Studentii propun ca numai dupa afisarea rezultatelor sa se elibereze dosarul celor care renunta la locul obtinut prin admitere, in 48 de ore. „Dupa emiterea deciziei de inmatriculare statutul acestuia se schimba (nu mai este candidat, ci student). Este firesc sa parcurga o anumita procedura prin care renunta la acest statut”, potrivit rezolutiei.
Articolul 136 alin. (6) din proiectul legii mareste taxele la un nivel mai mare decat studentul echivalent. „Practic prin acest articol cel putin 40 la suta din studentii in regim cu taxa de azi nu vor termina studiile, iar de acum incolo vor fi tot mai putini care vor termina o facultate si vor avea acces la studii superioare”, spun studentii UNSR.
Conform legii, ciclul de doctorat constituie ciclul trei de studii, iar dreptul de conducere al doctoratului este acordat si altor tipuri de institutii, lucru care ii nemultumeste pe studenti.
„Din acest motiv este absolut de neinteles faptul ca dreptul de conducere de doctorat este acordat prin lege si altor institutii in afara universitatilor. Mai mult decat atat se creeaza un precedent periculos si anume ca firmele sa poata organiza studii doctorale”, potrivit rezolutiei.
Studentii propun ca evaluarea programelor de doctorat sa ramana atributul Consiliului National de Atestare a Diplomelor, Titlurilor si Certificatelor Universitare (CNADTCU).
Si Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR) solicita zece schimbari la noul proiect de Lege al educatiei nationale, printre care reprezentativitatea clara a lor cu minimum 25 la suta in toate procesele decizionale si subventii indexate anual cu inflatia pentru camine-cantine.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.