PLUGARUL – manifestare folclorica tipic brasoveana

PLUGARUL – manifestare folclorica tipic brasoveana

0 145

Obiceiul “Plugarului” este o manifestare folclorica cu caracter agrar la care participa intreaga comunitate sateasca si care se repeta in fiecare an , a doua zi de Paste, in mai multe sate din zona etnografica a Tarii Fagarasului.
Inceputul primaverii este marcat in comunele Sercaia, Comana si Parau de un obicei popular foarte frumos, care reprezinta un scenariu ritual al mortii si renasterii anuale a divinitatii vegetale.
Rolul principal il are flacaul care a iesit primul la arat in acel an.
Ceremonialul cuprinde mai multe secvente rituale: dupa alegerea plugarului urmeaza ca in prima zi de Paste fetele sa impleteasca legaturi din grau verde cu care a doua zi plugarul va fi „gatit”.
Graul verde este simbol al inceputului unui nou ciclu.
Serbarea plugarului incepe cu ascunderea acestuia in incinta gospodariei sale, urmata de cautarea lui. Dupa ce este gasit, urmeaza gatirea cu graul verde; plugarul este apoi urcat pe o grapa de lemn si purtat spre rau de catre ceilalti feciori. Aici este scufundat cu grapa cu tot de patru ori in cele patru zari. Plugarul ii stropeste apoi pe satenii adunati pe malurile raului, dar mai ales pe tinerii care s-au casatorit in acel an, cu scopul ca gospodariile si casnicia lor sa fie rodnice si imbelsugate.
Evenimentul este organizat de Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Brasov impreuna cu Primariile comunelor Sercaia, Comana si Parau Sunteti invitati luni, 5 aprilie 2010, incepand cu ora 13.00, sa luati parte la obiceiul traditional Plugarul care va avea loc in satele Vad, Cuciulata, Comana, Fantana si Venetia.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.