Excesul de cafea provoaca tulburari psihice
Cafeaua, datorita continutului ridicat de cofeina, stimuleaza sistemul nervos central, metabolismul, reduce oboseala fizica, amplifica agitatia, puterea de coordonare si concentrare. In consecinta, excesul de cafea poate duce la aparitia tulburarilor psihice grave, din cauza rolului energizant pe care il are aceasta si din cauza faptului ca este consumata mai ales atunci cand organismul simte nevoia sa se odihneasca si sa doarma.
Potrivit specialistilor in nutritie, acest aliment este considerat un drog, deoarece creeaza dependenta.
Cafeaua este poate cea mai consumata bautura energizanta de pe mapamond.
In afara acestei calitati de enegizant aromat, pentru care este consumata de foarte multi dintre noi, cafeaua detine si alte secrete, unele stiute sau intuite, iar altele nici macar banuite de cei mai inraiti cafegii.
Studii recente ale unor cercetatori britanici arata ca o cantitate mare de cofeina, asimilata de organism, afecteaza dezvoltarea sarcinii, putand duce chiar la pierderea sarcinii.
Desi multa lume cunoaste foarte bine acest lucru, trebuie sa amintim cele mai importante aspecte negative ale consumului necontrolat de cafea, si anume: cresterea tensiunii arteriale precum si riscul mare de infarct miocardic la persoanele suferinde de inima.
Prin urmare, persoanele anemice, cu probleme de greutate sau cu probleme de asimilare a anumitor minerale, precum fier, magneziu, calciu, ar trebui sa consume cafea cu moderatie.
Un efect neplacut al consumul excesiv de cafea, usor de observat, este ingalbenirea dintilor. Cofeina actioneaza in timp, alterand aproape ireversibil culoarea smaltului dintilor nostri.