Spitalul de Pneumo mai respira doar pana in 2012
Spitalul de Pneumoftiziologie de la Stejeris mai poate functiona in locatia de pe drumul Poienii doar pana in 2012, dupa care nimeni nu stie ce se va intampla cu bolnavii internati aici. Cel mai probabil vor ajunge in unitatea de la Sanpetru, gestionata de Consiliul Judetean, asa cu este si cea de la Stejeris, care a reabilitat partial cladirea, dar a lasat de izbeliste drumul care leaga spitalul de sosea. In Romania se afla o treime din numarul bolnavilor de TBC din Uniunea Europeana.
Bolile de plamani sunt printre cele mai problematice afectiuni de care sufera populatia Romaniei. Dupa diagnosticare, pacientii trebuie sa ramana perioade lungi de timp sub tratament, fiind de multe ori internati in unitati speciale. Una dintre acestea se afla la Brasov, pe drumul Poienii, unde pot fi gazduiti maximum 160 de bolnavi. Investitiile s-au facut pe sponci, pentru ca situatia juridica a terenului si cladirilor a fost mereu incerta. Din cele 7 ha care apartineau odata spitalului de la Stejaris, peste 2 ha si jumatate impreuna cu cele trei pavilioane aferente au fost retrocedate. Actualul proprietar a permis deocamdata ramanerea in spatiu pana in mai 2012, cand o parte din paturi vor trebui mutate. Unde? Cea mai viabila solutie in opinia conducerii consiliului judetean, institutia care coordoneaza aceste cladiri, pare unitatea medico sociala de la Sanpetru, fosta sectie exterioara a spitalului de pe Stejaris. Decizia nu ar fi insa deloc pe placul medicilor si personalului din cele doua unitati medicale. Desi la unitatea medico-sociala de la Sanpetru ar mai avea loc alte 75 de paturi pe langa cele 75 deja existente, mutarea este inca incerta.
Medicii sunt de parere ca decat sa se carpeasca vechile pavilioane, cea mai buna solutie ar fi construirea unui spital nou de la zero, in care sa fie mutati toti suferinzii de maladii pulmonare. Solutie era mult mai fezabila in urma cu 6 ani, cand se vorbea chiar de infiintarea unui centru regional de tratare a bolnavilor cronici chimiorezistenti de tuberculoza. Prin fondul global de lupta impotriva HIV/ SIDA, tuberculoza si malarie unul din pavilioanele spitalului Stejaris ar fi trebuit reabilitat si dotat corespunzator cu echipamente medicale. In tara, proiectul a functionat la Institutul de penumologie Marius Nasta din Bucuresti si in localitatea Bisericani in judetul Neamt, dar la Brasov programul a fost respins.
Daca atunci, cand inca se mai alocau bani pentru astfel de cazuri, nu s-a reusit demararea proiectului, acum sansele sunt infime ca bolnavii de tuberculoza sau pacientii afectati de alte boli pulmonare sa beneficieze de un spatiu adecvat de tratament.
In timp ce la Brasov situatia spatiilor de internare pentru bolnavii cu afectiuni pneumologice ramane o problema, Romania inregistreaza o treime din numarul suferinzilor de TBC din Uniunea europeana.
Vifor Rotar