Invatamantul vocational va primi mai multe fonduri
Invatamantul vocational are acum alte costuri fata de anii trecuti, potrivit noilor reglementari adoptate de guvernul „Boc care face Poc”.
Potrivit hotararii de gurvern cu pricina, Executivul a alocat 145,15 milioane lei din bugetul de stat pentru asigurarea fondurilor suplimentare necesare unei bune functionari a sistemului de invatamant.
Astfel, din aceasta suma au fost alocate 65 milionane lei pentru cantinele si caminele liceelor. Diferenta de aproximativ 80 milioane lei este destinata finantarii suplimentare a scolilor de arte si meserii, a invatamantului vocational si a Programului „Step-by-Step”.
Guvernul a decis unele modificari in ceea ce priveste finantarea per elev a tinerilor care frecventeaza liceele vocationale, tocmai pentru a asigura o buna functionare a acestor unitati de invatamant.
Acesti elevi vor beneficia de alocari financiare mai mari decat cele de pana acum. O alta modificare consta in stabilirea unei finatari diferentiate in functie de profilul liceului vocational, respectiv arta si muzica.
De exemplu, inainte de aceasta modificare, invatamantul primar vocational beneficia de un standard de cost pe elev de 2.555 lei in mediul urban si 3.056 lei in mediul rural. Potrivit noilor reglementari, s-a diferentiat invatamantul primar vocational fara muzica de cel cu profil de muzica, finantarea realizandu-se astfel: invatamantul vocational de muzica (urban si rural) – 4.571 lei si invatamantul vocational (fara muzica) – 2.742 lei (arte plastice si coregrafie).
De asemenea, in cazul invatamantului liceal de muzica, standardul de cost pe elev aproape s-a dublat, de la 3.272 lei/elev la 6.285 lei/elev, atat in mediul urban cat si in cel rural.
De asemenea, actul normativ introduce standarde de cost si coeficienti de diferentiere ai standardelor de cost pentru elevii inscrisi in Programul „Step-by-Step”. Standardul de cost pe elev este de 4.057, atat pentru mediul urban urban, cat si pentru cel rural.