CARNEA – un aliment controversat
Carnea este unul dintre cele mai controversate alimente din dieta noastra zilnica, cu atat mai mult cu cat, exista persoane care au eliminat definitiv acest fel de meniu din hrana de zi cu zi.
Cand vine vorba de consum de grasimi animale, parerile sunt impartite.
Potrivit unor studii recente realizate de cecetatorii britanici, dieta bogata in carne rosie si procesata creste semnificativ riscul de cancer de colon.
Cu toate acestea, conform statisticilor cancerul de colon este mai frecvent in cazul vegetarienilor decat in cazul celor care sunt consumatori „inraiti” de fleici zemoase de carne.
Carnea reprezinta o sursa importanta de aminoacizi esentiali (pe care organismul nu ii poate produce singur), de fier si de vitamine hidrosolubile si liposolubile (A, D, E, K si complexul de B-uri).
Consumul de carne grasa, insa trebuie supravegheat, deoarece aceasta este raspunzatoare de cresterea colesterolului, fiind inamicul vaselor de sange, care ne expune riscului de ateroscleroza.
Pentru a beneficia de calitatile carnii si pentru a evita riscurile pe care le presupune consumul acesteia, carnea rosie trebuie consumata ocazional, de trei ori pe luna, in portii de 100 de grame, in timp ce carnea de pui, ca si cea de peste, poate fi consumata de doua ori pe saptamana.
Este, de asemenea, foarte important cu ce alimente asociem carnea la aceeasi masa. Cele mai sanatoase combinatii se fac cu salata verde sau cu legume gatite la abur, iar cele mai nocive cu cartofi prajiti si cu paste fainoase.
Carnea de gasca nu este recomandata in curele de slabit, deoarece contine foarte multe grasimi saturate. Carnea de miel este foarte grasa, bogata in grasimi saturate mai exact si greu digerabila. De aceea, o recomandam nu mai mult de o data pe an, cand este Pastele evident. De preferabil consuma carnea de miel impreuna cu legume fierte.
Carnea de curcan este o sursa de vitamina B3, k, proteine, fier, calciu si potasiu. Ea are insa si mult colesterol.
Pestele este cel mai recomandat, atat de medici, cat si de nutritionisti. Bogata in proteine si acizi Omega 3, carnea de peste are un continut scazut de grasimi.
Cu toate acestea, de-a lungul timpului au fost cateva personalitati marcante ale istoriei care au hotarat sa elimine definitiv orice fel de carne din dieta lor.
Iata cativa lacto-vegetarieni faimosi:
Pitagora, Platon, Socrate, Ovidiu, Seneca, Plutarh, Clement din Alexandria, Leonardo da Vinci, Tolstoi, Newton, Milton, Shakespeare, Jean Jaques Rousseau, Voltaire, Benjamin Franklin, Darwin, Wagner, Tagore, H.G. Wells, George Bernard Show, Bob Dylan, Gandhi, Albert Shweitzer, Albert Einstein, despre care vorbeste dr. Andra Bazavan in lucrarea sa „Bucataria verde”.