UE: Traficul aerian sub norul de cenusa

UE: Traficul aerian sub norul de cenusa

0 121

Norul de cenusa vulcanica din Islanda, care a afectat traficul aerian din Europa, in ultimele 40 de ore este imprevizibil conform lui Magnus Tumi Gudmundsson, profesor de geofizica la Universitatea din Islanda, citat de EuroNews.
Conform acestuia, „nu exista variante simple in acest caz: eruptia s-ar putea opri maine, dar ar putea continua sa afecteze traficul aerian timp de mai multe saptamani sau luni”.
Norul de cenusa care a provocat haos pe aeroporturile din Europa se apropie de nord-vestul Romaniei, avertizeaza meteorologii. Specialistii sustin totusi ca nu exista motive de ingrijorare, pentru ca norul se afla la inaltimi foarte mari iar concentratia este din ce in ce mai slaba.
„Din estimarile Administratiei Nationale de Meteorologie precum si ale Centrului International de Avertizare pentru aviatie, privind cenusa vulcanica – Volcanic Ash Advisary – (VAAC), rezulta ca norul de cenusa produs de eruptia vulcanica nu va afecta direct Romania dar se va apropia de Nord-Vestul teritoriului in cursul zilei de 17.04.2010.

Romania protectie impotriva norului de cenusa
La nivel mondial, peste 16.000 de curse aeriene au fost anulate, iar sapte tari europene au suspendat in totalitate cursele aeriene din cauza norului de cenusa. In Romania 74 de curse aeriene au fost anulate vineri.
Spatiul aerian din nord-vestul Romaniei va fi inchis sambata noapte. Astfel, incepand de la ora 24.00, va fi intrerupta activitatea pe aeroporturile din:
• Baia Mare,
• Satu Mare,
• Oradea,
• Targu Mures,
• Cluj.
De la ora 07.00 vor fi inchise si aeroporturile din Iasi, Bacau si Suceava, informeaza ministerul Transporturilor.
Premierul Emil Boc a anuntat, la finalul Comitetului pentru situatii de urgenta convocat la Palatul Victoria, ca nu exista riscul ca cenusa vulcanica sa se depuna la solul Romaniei, ceea ce inseamna ca nu exista niciun risc pentru populatie. Guvernul va analiza din nou situatia sambata, la ora 12:00, iar ulterior va anunta daca exista vreun risc.
Primul ministru a explicat ca norul de cenusa va traversa nordul Romaniei la o altitudine de 6-10 mii de metri.
La randul lor, reprezentantii Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului au dat asigurari ca nu au intervenit niciun fel de modificari in calitatea aerului.”Din estimarile Administratiei Nationale de Meteorologie precum si ale Centrului International de Avertizare pentru aviatie, privind cenusa vulcanica – Volcanic Ash Advisary – (VAAC), rezulta ca norul de cenusa produs de eruptia vulcanica se va apropia de Nord-Vestul teritoriului in cursul zilei de 17.04.2010.
In consecinta, Agentiile pentru Protectia Mediului din Bihor, Maramures, Satu Mare si Suceava vor monitoriza permanent calitatea aerului si eventualele concentratii de pulberi totale in suspensie precum si fractiunea PM10 (pulberi in suspensie cu diametru mai mic de 10 microni), atat cu metode automate cat si cu metode manuale”, arata si Ministerul Mediului, intr-un comunicat.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.