Islanda – insula focului si a ghetii, tara recordurilor economice

Islanda – insula focului si a ghetii, tara recordurilor economice

0 138

Tara nordica, una dintre cele mai bogate din lume, numara 313.400 de locuitori. Rata populaþiei urbane? 92%!
Islanda este tara situata la intersectia a 2 placi tectonice importante, cea euroasiatica si cea nord americana. Totul este impresionant: parcul geotermal al gheizerelor –Strokkur fiind cel mai activ dintre ele, deoarece erupe la fiecare 10 minute, aruncand in aer o coloana de 20-30 m de apa fierbinte; o alta minune a insulei – Gulfoss (Cascada de Aur), o cascada dubla a carei spectaculozitate este accentuata si de numeroasele curcubee ce se formeaza in zilele insorite; spectacolele date de activitatea geotermala a zonei, apoi Laguna Albastra, o piscina naturala cu apa calda situata in mijlocul unui imens camp de lava format de intensa activitate vulcanica; cladirea Parlamentului, Valea Thingvellir unde in anul 930 a luat nastere primul parlament din lume, Casa Hofdi una dintre cele mai frumoase cladiri din Reykjavik, celebra pentru intalnirea din 1986 dintre Ronald Reagan si Mihail Gorbaciov, o intalnire care a pus capat Razboiului Rece, etc. Curatenia, ordinea, linistea si pacea cu natura pot explica aceasta tara fenomen.

Undeva in apropiere de Cercul polar, intre Marea Groenlandei si Atlanticul de Nord, pe o insula cladita din joaca focului si a apei, a vulcanilor si a gheizerelor, oamenii traiesc si astazi in buna vecinatate cu elfii, cu zanele si cu ingerii. Ceea ce va spun nu este o poveste, ci se petrece intr-o tara europeana marcata in orice atlas geografic: Islanda.
Situata la imbinarea placilor tectonice eurpeana si americana, teritoriul acestei tari este adeseori remodelat de cutremure si de eruptii vulcanice. Istoria sa a inceput la sfarsitul secolului al IX- lea, cand fermierii norvegieni si vikingii i-au populat tinuturile salbatice, aducand si celti din Irlanda. In anul 930 ei au format prima adunare democratica din Europa, Althing (Parlamentul Irlandez). Cei 313.400 de locuitori ai Islandei vorbesc si astazi aproape la fel ca stramosii lor: vechea limba scandinava.
Tot lor le apartine recordul de a fi ales prima femeie presedinte, Vigdis Finnbogadottir, care a condus tara din 1980 pana in 1996.
Oricat ar parea de ciudat, Islanda nu are o retea de cale ferata; transportul se face cu masini, avioane sau nave.
Islandezii se pot insa mandri cu un nivel de alfabetizare al populatiei de 100% (99,9% daca e sa fim rigurosi…), cu un nivel de saracie al populatiei de 0%, dar si cu extinderea tehnologiilor moderne in toate domeniile.

Desi toate aceste lucruri deja spun despre ei ca sunt „altfel”, totusi ceea ce ii deosebeste, la modul emblematic, de alte natii, este credinta lor in existenta fiintelor supranaturale, pe care le numesc „poporul ascuns”.

Un popor in mai multe dimensiuni/
Conform sondajelor, 10% dintre islandezi sunt convinsi ca isi impart insula cu elfii, alti 10% neaga aceasta idee, in vreme ce majoritatea de 80% considera ca existenta fiintelor invizibile este o posibilitate demna de luat in seama. Hafnarfjordur, un mic port aflat in apropiere de capitala Reykjavik, pare a fi locul in care oamenii convietuiesc in cea mai deplina armonie cu aceste fiinte subtile.

Poate toate astea la un loc, explica de ce barbatii islandezi detin recordul mondial de longevitate, cu o speranta medie de viata de 79,4 ani, potrivit Oficiului islandez de statistica:
„Este un record mondial. Barbatii islandezi traiesc chiar mai mult decat japonezii”, a spus Olof Gardarsdottir, purtator de cuvant al Oficiului. Speranta medie de viata a japonezilor atinge 78,6 ani.
„Nu putem explica fenomenul. Este dificil de spus de ce speranta lor de viata este atat de ridicata”, a adaugat purtatorul de cuvant. De cealalta parte, femeile islandeze detineau, anul trecut, una dintre cele mai ridicate sperante de viata din lume – 82,9 ani. La nivel general, speranta de viata medie inregistrata in Islanda este de peste 81 de ani (date valabile pe 2007), nu departe de japonezi (peste 82 de ani), francezi (aproape 81 de ani) si americani (aproape 78 de ani). Multa vreme cunoscuta doar pentru sectorul pescuitului, insula s-a transformat profund, incepand cu anii ’90, remarcandu-se mai ales in sectorul financiar.
Turismul este o parte importanta a economiei islandeze, generand circa o treime din PIB.Printr-un sistem foarte bine pus la punct, Islanda atrage anual un numar de turisti de doua ori mai mare decat propria populatie.
In Islanda traiesc 3.000 de romani, iar majoritatea lucreaza in sectorul contructiilor si in industria hoteliera.

Secretul Islandei se afla mai ales in sinceritatea modului lor de viata, o imensa carte pe care ar trebui sa incercam macar s-o descifram.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.