Problemele de sanatate ale ORASENILOR

Problemele de sanatate ale ORASENILOR

0 134

Orasele au o puternica influenta asupra locuitorilor din localitatile invecinate. Multi oameni din mediul rural se muta in orase pentru un trai mai bun.
Prin urmare, orasele cresc ca suprafata si ca nr. de locuitori. Acest fenomen se numeste urbanizare (urbis = oras, in limba latina).
Urbanizarea exploziva din zilele noastre consta atat din extinderea oraselor cat si din cresterea numarului populatiei, ambele fenomene conditionandu–se reciproc.
Extinderea se face in imediata vecinatate, prin crearea zonelor industriale si construirea cartierelor de locuinte.
A trai la oras nu este unul dintre cele mai mari avantaje pe care cineva le poate avea, iar problemele de sanatate provocate de poluarea din mediul urban sunt chiar foarte grave.
Circulatia autovehiculelor in marile orase este extrem de intensa si polueaza atmosfera cu gaze toxice. Poluarea se datoreaza si marilor industrii.
Principalele boli care se instaleaza si se agraveaza in cazul unei persoane traite la oras sunt bolile pulmonare. Aparitia lor este determinata de existenta gazelor si a particulelor toxice din aer.
Copiii sunt cei mai sensibili la actiunea nociva a poluarii si cu precadere cei care traiesc in orase industriale sau cu trafic intens.
Prin arderile de combustibil se elibereaza in aer monoxid de sulf, oxizi de azot, dioxid de sulf, benzen si funingine. La acestea se adauga si substante provenite din anumite activitati industriale, specifice unui oras sau unei zone geografice, precum industria metalelor, combinatele de ciment si de ingrasaminte chimice sau rafinariile petroliere.
Si inima poate avea de suferit cand respiram aer poluat pentru o perioada indelungata. Aceasta pentru ca agentii poluanti provoaca inflamatii ale peretilor vasculari si accelereaza depunerea de grasimi pe acestia. De aici rezulta un risc mai crescut de cardiopatie ischemica, de infarct miocardic si de accident vascular cerebral.
Pot aparea, de asemenea, tulburari hormonale care determina probleme comportamentale si de fertilitate.
Agentii poluanti pot actiona direct asupra sistemului nervos sau indirect, prin efectul asupra altor organe si sisteme.
Masurile ecologiste care se iau in prezent vizeaza:
 Interzicerea traficului rutier in anumite zone.
 Interzicerea benzinei poluante la automobile.
 Folosirea mijloacelor de transport nepoluante (metrou, trenuri magnetice).
 Folosirea filtrelor pentru industriile poluante.
 Crearea de noi spatii verzi.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.