Bancile constranse sa colaboreze strans cu Fiscul !

Bancile constranse sa colaboreze strans cu Fiscul !

0 125

Peste 6.700 de conturi ale unor firme din Brasov au fost blocate de Directia de taxe si impozite (ANAF), din ianuarie pana in martie . Cifra este in crestere cu 18% fata de aceeasi perioada a anului 2009, potrivit Agentiei Nationale de Administrare Fiscala. Printr-o astfel de masura, Fiscul vrea sa forteze contribuabilii cu datorii mici sa-si achite darile la stat. In caz contrar, li se vor bloca toate conturile, iar bunurile lor vor fi sechestrate.
Asta vine ca urmare a scaderii veniturilor la buget si incapacitatii autoritatilor de a diminua cheltuielile in acelasi procent.
Agentia Nationala de Administrare Fiscala a intensificat in acest an actiunea de blocare a conturilor persoanelor fizice si ale agentilor economici care inregistreaza datorii la bugetul de stat.
In plus, si valoarea medie a datoriei pentru care se apeleaza la aceasta masura a scazut in ultimul timp in conditiile in care Fiscul incearca prin aceasta metoda sa recupereze si creantele de valorea mica.
Mai mult, pentru a simplifica impunerea masurii de blocare a conturilor contribuabililor, ANAF a propus modificarea Codului de Procedura Fiscala in asa fel incat bancile sa fie obligate sa raporteze catre Fisc, saptamanal si nu bilunar- ca in prezent – situatia deschiderii si inchiderii de conturi bancare, ba chiar si rulajele efectuate prin intermediul acestor conturi.
Presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, Sorin Blejnar a declarat ca in trimestrul I al anului 2009, au fost blocate 126.448 de conturi, iar in trimestrul I al anului 2010 – 213.306 conturi, adica o crestere de 168%.

„Pentru persoanele fizice, nu se emit somatii, iar pe cale de consecinta nu se blocheaza sumele pentru sume mai mici de 100 de lei, iar pentru persoanele juridice, mai mici de 500 de lei. Somatiile pentru persoane fizice si executarea silita incepe doar dupa trecerea unui termen de sase luni” a completat Sorin Blejnar.
In conditiile actuale, in care veniturile la bugetul de stat sunt in scadere, aplicarea procedurii de executare silita prin poprirea conturilor bancare ale contribuabililor pare a fi preferata de autoritati, deoarece este mult mai usor de implementat in comparatie cu cea de executare silita a bunurilor, care implica proceduri mai greoaie.
Media unei datorii pentru care un cont poate fi blocat s-a diminuat, pentru ca se incearca recuperarea creantelor din ce in ce mai mici.
Emil Boc s-a aratat nemultumit de modul de combatere a evaziunii fiscale, care reprezinta o rezerva enorma, care ar putea permite iesirea Romaniei din criza: „Romania are nevoie de investitii. Romania are nevoie sa-si majoreze cheltuielile de capital, in conditiile in care echilibrele macroeconomice nu sunt tulburate.”
„Ganditi-va ca fiecare procent din PIB care se pierde datorita evaziunii fiscale, inseamna mai putine sosele, inseamna pensii mai mici, alocatii mai mici, sanatate mai putina pentru cetatenii romani”,a declarat si ministrul finantelor Sebastian Vladescu.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.