Generalul Mosoiu, hulit de comunisti, venerat la Bran
Eroul brasovean Traian Mosoiu are, cu siguranta, o impresionanta carte de vizita oficiala. Neoficial, insa, se bucura de o reputatie populara la fel de puternica, dar mult mai colorata si mai umana prin partile Branului. Generalul Traian Mosoiu era venerat in localitatea natala Tohanu Nou! Cand venea in vizita, i se asternea covor rosu si era asteptat de o trasura cu cai albi si lautari. Generalul care a condus in 1918 armata eliberatoare a Vestului Romaniei de sub stapanirea ocupatia ungara este poreclit in zona Branului Generalul Sarmala dupa ce a mancat nu mai putin de 40 de sarmale la un ospat. Doar comunistii au incercat sa-i denigreze numele. Consiliul Local urmeaza sa decida amplasarea unui bust al generalului in fara Cercului Militar Brasov.
Scolit in tainele razboiului de austro-ungari, Generalul Traian Mosoiu a dezertat si s-a inrolat in armata romana, sub drapelul careia a invins trupele maghiare chiar in Budapesta. Povestea dezrobitorului de glie s-a nascut dintr-un mit cu buna circulatie in Bran, unde este intretinut de catre notarul Emil Stoian, presedintele Asocietiei „Fii si prietenii Branului”.
Generalul s-a bucurat de aprecierea Reginei Maria dar si a Regelui Ferdinand. De fapt, intreaga viata si activitate a generalului Traian Mosoiu au fost marcate de numirea sa, de catre rege, la comanda Comandamentului Trupelor din Transilvania, in 1918, in funtea carora a reusit sa elibereze de sub ocuatia ungara teritoriile romane de la Vest. Dupa razboi, generalul Mosoiu a ajuns ministru de razboi si senator liberal, preluand succesiv portofoliul Ministerului Comunicatiilor si al Ministerului Industriei si Comertului. A murit in conditii suspecte, iar regimul comunist a avut grija sa-i umbreasca reputatia. Desi comunistii i-au distrus statuile ridicate pe vremea Regeuli si i-au denigrat numele, nu au putut sa-i stirbeasca reputatia populara de care se bucura in randul branenilor. Unde s-au tesut pe seama lui si alt fel de mituri. Se spunea, de pilda, despre el, ca era un omd darnic, gata sa ajute oricand o batranica cu bani de lemne sau un copil sa mearga la scoala. Branenii il venerau de-a dreptul. Cand venea cu trenul in Tohanul Nou, localitatea natala, i se asternea covor rosu din gara si era asteptat cu trasura cu cai albi si lautari. La unul din ospetele satului, care marca victoria in batalia cu furci si bate dintre Tohanul Nou si Rasnov, Mosoiu a mancat 40 de sarmale, atragandu-si poreclele de „Generalul Sarmala”.
Astazi, doar statuile si placile memoriale mai amintesc de faptele vitejesti ale celui care a eliberat Ardealul. Singurii sai descendenti directi – un nepot si un stranepot- au plecat din Brasov: unul in Canada, altul in Ploiesti. Familia Mosiu a avut doua case in Tohanul Nou – una a devenit gradinita, iar alta e de vanzare. Actualul proprietar a cumparat-o de la urmasii generalului inainte sa se prabuseasca piata imobiliara, iar acum o vinde cu 100.000 de euro. Negociabil.
Investitia intr-o astfel de proprietate pare rentabila: personaj principal in doua carti scrise de localnici din zona Bran, renumele Generalului Mosoiu va spori dupa ce bustul sau va fi amplasat in fata Cercului Militar din Brasov. O initiativa studiata in prezent de Comisia de urbanism a Romaniei, pe care consilierii locali ar putea-o vota in urmatoarea sedinta de Consiliu.
Vifor Rota