Specialistii se tem de extinderea eruptiilor vulcanice
Oamenii de stiinta islandezi se tem ca eruptia vulcanului Eyjafjallajokull ar putea fi urmata de cea a vulcanului Katla, aflat in apropiere, transmite CBSNews, citand un material AP. Potrivit informatiilor, eruptia vulcanului Katla ar fi de 10 ori mai puternica si ar provoca daune uriase pentru industria aviatica.
Expertii sunt de parere ca trepidatiile provocate de Eyjafjallajokull pot declansa o eruptie puternica la Katla, iar noul de cenusa creat ar fi cu mult mai mare decat cel care a produs haos in traficul aerian din Europa saptamana trecuta.
Cei doi vulcani se afla in sudul Islandei, la circa 20 de km distanta unul de celalalt. Oamenii de stiinta cred ca cei doi vulcani sunt conectati printr-o serie de canale de magma.
Katla insa este ingropat sub un strat de gheata gros de aproximativ 550 de metri – ghetarul Myrdalsjokull, unul dintre cei mai mari din Islanda. Acest lucru inseamna ca exista o cantitate dubla de gheata fata de cea de pe Eyjafjallajokull, ceea ce ar duce la probleme si mai mari pentru industria aviatica.
AP noteaza ca, pana in acest moment, Katla nu a aratat niciun semn de activate, iar trepidatiile au fost de intensitate redusa. Expertii sunt insa ingrijorati. Pall Einarsson, profesor de geofizica la Institutul pentru Stiintele pamantului de la Universitatea din Islanda, a declarat ca eruptiile vulcanice duc uneori la explozia vulcanilor din apropiere. Potrivit informatiilor, Katla si Eyjafjallajokull au fost active impreuna in trecut. De exemplu, de ultimele trei ori cand Eyjafjallajokull a erupt, la fel s-a intamplat si cu Katla.
Avertismentul oamenilor de stiinta a provocat ingrijorare in randul locuitorilor din satele din apropierea vulcanului Katla. Svenn Palsoon, primarul din Vik, a afirmat ca locuitorii sunt pregatiti sa evacueze zona in caz de pericol; ei ar avea nevoie de circa doua-trei ore pentru a se pune la adapost in cazul in care vulcanul va erupe, insa, in unele zone, locuitorii vor trebui sa-si gaseasca refugiu in mai putin de 20 de minute.
Vik, care are o populatie de 300 de locuitori, a fost acoperit cu un strat de trei milimetri de cenusa dupa eruptia vulcanului Eyjafjallajokull.
Expertii afirma insa ca eruptiile vulcanice, la fel ca si cutremurele, sunt foarte dificil de prezis. „Katla poate erupe maine sau in urmatorii 100 de ani; nu stim sigur”, a declarat Palsoon, adaugand: „tot ce putem face e sa fim pregatiti”.