Modificarea Constitutiei (3) Ministrii la dispozitia sefului statului

Modificarea Constitutiei (3)
Ministrii la dispozitia sefului statului

0 128

Din nou despre modificarea Constitutiei si ce doresc guvernantii se se regaseasca in noul document. Proiectul elborat in graba de catre Guvern, la sugestia presedintelui Traian Basescu si cu o implicare a “consilierilor” de la Cotroceni nu putea sa fie altfel decat dupa chipul si asemanarea PD-L.

Elena Udrea, fost si actual ministru al Turismului
Potrivit Constitutiei revizuite, ministrii nu vor mai putea fi „deranjati” de Parlament prin solicitarea de incepere a urmaririi penale impotriva lor. Legea fundamentala prevede in prezent ca urmarirea penala a membrilor Guvernului pentru faptele savarsite in exercitiul functiei lor poate fi ceruta doar de Camera Deputatilor, de Senat si de presedintele tarii. In acelasi articol se spune ca, daca s-a inceput urmarirea penala impotriva unui ministru, presedintele poate cere suspendarea acestuia din functie. Trimiterea in judecata a unui membru al Guvernului atrage suspendarea sa din functie.
Aceste prevederi sunt eliminate din varianta Executivului, iar beneficiarul modificarilor ar putea fi chiar PDL, dat fiind ca din randurile sale provin cei mai multi ministri pentru care Parlamentul a cerut inceperea urmaririi penale. In textul revizuit se spune doar ca raspunderea penala a membrilor Guvernului se stabileste prin lege organica. Nu este clar daca modificarea propusa de Executiv va atrage si modificarea actualei legi a raspunderii ministeriale, care contine o prevedere similara. Parlamentul a cerut in legislatura trecuta inceperea urmaririi penale impotriva a doi ministri PDL: fostul ministru al Tineretului, Monica Iacob-Ridzi si ministrul Turismului, Elena Udrea.
Parlamentarii au votat inceperea urmaririi penale la recomandarea comisiilor parlamentare de ancheta special constituite in cele doua cazuri.
Si fostul ministru PSD al Mediului, Nicolae Nemirschi, a fost verificat de o comisie de ancheta parlamentara, dar a scapat usor deoarece raportul final nu a propus inceperea urmaririi penale. Tot in 2009, deputatii PDL au cerut inceperea urmaririi penale a fostului premier Calin Popescu-Tariceanu, pe motiv ca ar fi savarsit infractiuni de subminare a economiei nationale si de abuz in serviciu contra intereselor publice. Dupa cateva luni, democrat-liberalii si-au retras cererea.
Potrivit unor surse politice, documentul prezentat ieri de Boc a fost discutat si in tete-a-tete-ul pe care acesta l-a avut cu seful statului inaintea consultarilor de la Cotroceni. Documentul a fost trimis ieri-seara la Palatul Cotroceni, urmand ca apoi sa fie transmis Parlamentului spre dezbatere.
In varianta premierului presedintele va avea si atributii noi. Astfel, propunerea prim-ministrului de revocare si numire a unor membrii ai Guvernului nu se va face decat dupa o consultare a sefului statului.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.