Bunloc – 3.500 ani de istorie
Epoca Bronzului este un mileniu de glorie al Europei(2100-1100ien), urmare a miscarii indo-europenilor si este incununare a trecerii definitive de la matriarhat la patriarhat. In acest mileniu a aparut Arta Razboiului, s-a conturat Mitul Eroului si Cultul Stramosilor, s-au structurat legaturi socio-economice care aveau sa dainuie mai mult sau mai putin schimbate pina in modernitate.
Cele doua focare europene ale epocii bronzului au fost: Mediterana( cu Creta, Peloponez , vestul Anatoliei) si Transilvania. In aceasta era stabila, dominata de efervescenta culturala sustinuta de comertul dezvoltat intre centrele de putere dar si de violenta elaborata- pe baza codului onoarei si memoriei patriliniare, autoritatea administrativa-militara- sacerdotala era focalizata si radia din asezarile fortificate de resedinta.
Analiza comparata a celor doua focare de civilizatie pe linia conceptiei defensive, a relevat si in acest caz �primatul esteticii in Mediterana si al eficientei in Transilvania. Daca fortificatia monumentala din Mycene era dificil de cucerit,cea din Bunloc era dificil de asediat; daca la Mycene te avantajeaza-ca aparator, zidurile iscusit ridicate, in Bunloc te avantajeaza terenul. Daca la Mycene zidurile sunt ciclopice, la Bunloc suprafata este�- cu perimetrul vital ce inchide o suprafata de 80ha si perimetrul strategic cu o valoare dubla.
Tactic, Bunlocul are un avantaj: dupa strapungerea perimetrului vital, lupta se poate continua prin hartuire in masivul Piatra Mare si se poate reveni cu o contraofensiva de succes. In cazul fortificatiilor clasice de acropola, lupta se incheie pentru aparatori cand cei care ataca au intrat in cetate. Acest tip de fortificatie si conceptie mai sunt intalnite intr-un singur loc din Iudeea antica, la Gamala.In acest loc din Iudeea, Vespasian a fost cel mai aproape de moarte dar ingeniozitatea si masina de razboi romana au invins.
Amploarea lucrarilor de fortificatie si conceptia tactica din Bunloc, sugereaza o aparare sustinuta de minimum 3000 de combatanti- fapt ce se rasfrange asupra numarului populatiei generale din zona si justifica incadrarea Bunlocului in categoria Asezarilor Fortificate de Resedinta. Daca Bunlocul a fost cucerit, aceasta s-a intamplat fie sub presiunea a minim 10.000 de combatanti, fie sub asediul cu mijloace si tactici mult avansate.
Iata cum prin descoperirea din Martie 2005 a Bunlocului ca Zona de Interes Arheologic ne aflam astazi in situatia de a pune in valoare dupa modele verificate si functionale in Vest, una dintre cele mai puternice si complexe fortificatii ridicate acum 3.500ani in Europa Epocii Eroice- descrisa de Homer.